ГоловнаПолітика

Рада ЄС не ухвалила рішення щодо безвізового режиму для Грузії, України, Косово і Туреччини

Деякі держави ЄС бачать низку проблем, що не дозволяють дати згоду на скасування віз.

Рада ЄС не ухвалила рішення щодо безвізового режиму для Грузії, України, Косово і Туреччини
Фото: www.ednist.info

На засіданні Ради ЄС міністри країн Євросоюзу не змогли домовитися про лібералізацію візового режиму для Грузії, України, Косово і Туреччини, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Ми говорили про лібералізацію візових режимів, зазначивши досягнутий прогрес за всіма пропозиціями, включаючи Туреччину. Але ми ще не прийняли рішення, оскільки деякі держави ЄС поки бачать низку проблем, що не дозволяють дати згоду. Ми продовжимо працювати з метою досягти згоди щодо чотирьох досьє (Грузії, України, Косово і Туреччини, - ред.), як тільки ці країни виконають усі критерії", - заявив на прес-конференції після засідання ради 10 червня в Люксембурзі держсекретар Нідерландів із безпеки і юстиції Клаас Дейкхоф.

Він відмовився відповідати на запитання журналістів про те, які країни ЄС заперечували проти рішення про безвізовий режим і які аргументи вони наводили. Самі представники преси називали головними противниками рішення Німеччину, Італію і Францію.

"У нас відбувся обмін думками з пропозицією Комісії про лібералізацію віз для Грузії і України, Косово і Туреччини. Комісія була абсолютно прозора в своїх рекомендаціях, і я сподіваюся, що прогрес буде досягнутий у Раді ЄС і в Європарламенті, і це буде скоро", - зазначив член Єврокомісії з питань внутрішніх справ Дімітріс Аврамопулос.

За словами Дейкхофа, поки Рада ЄС працює над схваленням лібералізації віз для Грузії. Що стосується інших країн із чотирьох претендентів, деякі не виконали встановлені критерії.

"Потрібно почекати, щоб комісія дала нам "зелене світло". Але віхи розставлені, і ми не маємо наміру зупинятися на цьому успішному шляху", - продовжив нідерландський держсекретар.

"Що стосується Грузії, комісія була надзвичайно ясна в своїх рекомендаціях. На нашу думку, всі умови виконані. Всі зразки Грузією дотримані. Звичайно, є кілька членів (Ради ЄС, - ред.), які не в повному обсязі ще переконані. Але можу вам сказати , що ми продовжуємо тиснути на користь укладення угоди якомога швидше", - уточнив позицію Єврокомісії щодо Грузії Дімітріс Аврамопулос.

Нагадаємо, 20 квітня Європейська комісія запропонувала Європарламенту і Раді ЄС скасувати візи для громадян України.

У грудні 2015 року Єврокомісія заявила, що Україна і Грузія виконали необхідні для безвізового режиму вимоги. Передбачалося, що країни отримають візову лібералізацію разом. Однак виконання Україною низки додаткових умов ЄС опинилося під загрозою зриву. У зв'язку з цим Грузія домагалася, щоб ситуація з Україною не мала впливу на надання країні безвізового режиму.

У березні 2016 року ЄС розділив надання безвізового режиму Україні та Грузії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram