ГоловнаПолітика

ВАСУ зажадав накласти вето на судову реформу

Суд відмовляється бути ліквідованим

ВАСУ зажадав накласти вето на судову реформу
Фото: obozrevatel.com

Вищий адміністративний суд звернувся до президента України Петра Порошенка з проханням ветувати закон "Про судоустрій та статус суддів" - ключовий документ судової реформи.

Сім сторінок звернення за підписом голови ВАСУ Олександра Нечитайла є на сайті суду.

Стверджується, що закон, який визначає нові правові та організаційні засади функціонування судової влади, частково не відповідає вимогам Конституції. ВАСУ зазначає, що в Конституції передбачено існування адміністративних судів.

"Очолювати вертикаль адміністративних судів має лише єдиний, не підлеглий нікому Вищий адміністративний суд України, який організаційно, юридично і процесуально буде повністю самостійним і незалежним", - йдеться у повідомленні на сайті ВАСУ.

Також ВАСУ не задоволений нормою про декларації, які зобов'язані надавати судді. Суд вважає, що це порушить незалежність і недоторканність суддів.

Нагадаємо, закон "Про судоустрій і статус суддів", внесений президентом, було ухвалено 2 червня разом зі змінами до Конституції в частині судоустрою.

Документ, зокрема, ліквідує Вищий адміністративний суд. Вищим судом України стане створений заново Верховний Суд, у складі якого буде п'ять підрозділів: Велика палата, Касаційний адміністративний суд, Касаційний господарський суд, Касаційний кримінальний суд, Касаційний цивільний суд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram