ГоловнаКультура

Восени в Харкові відбудеться культурний форум "Галичина-культ"

Слобожанщину будуть знайомити з Галичиною

Восени в Харкові відбудеться культурний форум "Галичина-культ"

Восени в Харкові відбудеться соціально-культурний форум "ПрикордонКульт: ГаліціяКульт", в рамках якого планується познайомити два прикордонні регіони.

"Протягом двох тижнів близько 300 учасників з Галичини і з-за кордону приїдуть до Харкова, щоб обговорити, що спільного і що відмінного у двох прикордонних регіонів України", - розповіла керівник проекту Ольга Сагайдак на прес-конференції в Українському кризовому медіа-центрі.

Це вже третій подібний культурний форум - попередні два були присвячені Донбасу і пройшли в Києві та у Львові. Форум зібрав близько 15 тисяч відвідувачів у Києві і близько 10 тисяч - у Львові.

Головна мета нового форуму - допомогти галичанам і харків'янам позбутися стереотипів один про одного. "Галичина має багато спільного зі Слобожанщиною - вони пережили інтервенцію, прихід великих імперій, які повністю міняли культурний і етнічний ландшафт; в обох регіонах - спільний досвід заробітчанства", - додає Сагайдак.

У серпні-вересні пройде підготовчий етап - шість художніх резиденцій, в яких близько 30 кінематографістів, урбаністів, живописців, графіків і мультиплікаторів працюватимуть з харківськими колегами.

"Результатом буде спільний продукт, який потім плануємо показати на форумі, а також у Львові та інших містах України", - розповідає Ольга Сагайдак. Учасників резиденції обиратимуть під час двотижневого конкурсу, який стартує 15 червня.

Основна частина форуму пройде з 4 по 18 жовтня - тоді пройдуть виставки, літературні зустрічі, школа перформансу, театральні вистави, кінопокази, концерти та дискусії. Загалом пройде близько 80 подій.

Частину коштів на форум дають міжнародні спонсори, але частину коштів - 200 тис гривень - потрібно зібрати своїми силами за 60 днів. Організатори звернулися до громадськості з проханням про допомогу у фінансуванні "ГаліціяКульту" - для цього вони запустили кампанію на платформі "Спільнокошт".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram