ГоловнаПолітика

ЦВК імені Порошенка. І трішки Яценюка

Петро Порошенко нарешті визначився щодо кандидатур 11 нових членів Центральної виборчої комісії. Із 24 кандидатів, поданих йому політичними фракціями і групами парламенту, в остаточний список потрапили дев'ять осіб. Ще двоє прізвищ президент додав у список самостійно.

Зокрема, він пропонує парламенту звільнити 12 членів ЦВК: Тамару Астахову, Юрія Данилевського, Ігоря Жиденка, Тетяну Лукаш, Андрія Магеру, Михайла Охендовського, Броніслава Райковського, Жанну Усенко-Чорну, Олександра Чупахіна, Юлію Швець, Олександра Шелестова та Валерія Шелудька. Термін їх повноважень закінчився два роки тому.

Засідання ЦВК
Фото: Макс Требухов
Засідання ЦВК

Зберігають свої посади три члени ЦВК – Катерина Махніцька від «Свободи», Олег Діденко від УДАРу та Олександр Осадчук (квота «Блоку Литвина»). Правда, термін повноважень останнього закінчується в лютому 2017 року. А одне місце в ЦВК залишається вакантним.

Хто може увійти до складу ЦВК та чому президент не заповнив однієї вакансії, – з'ясовував LB.ua.

БПП + НФ = 9

У президентський список кандидатів в члени ЦВК від фракції БПП увійшов Михайло Вербенський, директор департаменту аналітичної роботи та організації управління МВС.

Працює в органах внутрішніх справ з 1976 року в підрозділі патрульно-постової служби міліції Чернігівського міськвідділу внутрішніх справ. З 1986 року працював на різних посадах в УВС Чернігівської області, звідки родом.

 Михайло Вербенський
Фото: mvs.gov.ua
Михайло Вербенський

Протягом 1995-1997 рр. – заступник начальника управління правового забезпечення – начальник відділу підготовки проектів відомчих нормативних актів штабу МВС України. У 1997-1998 рр. – заступник начальника Головного штабу МВС України – начальник управління правового забезпечення. З 1998 р. – перший заступник начальника Головного штабу МВС України. З червня 2001 року – заступник голови Державного департаменту України з питань виконання покарань.

З лютого 2005 року – заступник міністра внутрішніх справ Юрія Луценка – начальник Головного штабу МВС. З січня 2007 року – радник Міністра внутрішніх справ (уже – Василя Цушка).

Укінці 2007-го знову повернувся на посаду заступника міністра, і знову – Луценка. З посади звільнився за власним бажанням, коли МВС очолив Анатолій Могильов.

У березні 2014 року Вербенського призначили на посаду директора Департаменту моніторингу та організаційно-інспекторської роботи МВС.

Входив до Експерної ради з питань дотримання прав людини та реформування органів внутрішніх справ при МВС.

Вербенський «засвітився» в сюжеті програми «Схеми», де йшлося про те, що він їздить на автомобілі Volkswagen Touareg, вартістю від 38 до 58 тис доларів, з так званими номерами прикриття, яких немає в загальній базі патрульних.

З подачі БПП до остаточного списку членів ЦВК увійшла і Ольга Желтова, заступник завідувача секретаріату Комітету Верховної Ради з питань правової політики і правосуддя. Голова комітету, до речі, депутат БПП Руслан Князевич.

За словами народного депутата IV скликання Юрія Ключковського, він активно співпрацював з Желтовою, однак, вона не була його помічником, як пишуть у ЗМІ.

«Познайомились ще на етапі роботи в Народному Русі, де вона була керівником організаційного відділу і займалась власне виборчим процесом. Згодом вона працювала в секретаріаті Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування (головним консультантом – LB.ua)», – додав він.

Желтова входила до авторського колективу проекту змін до Закону України «Про вибори народних депутатів України» від 28 квітня 2005 року, який в парламенті зареєстрував Ключковський. І брала участь в розробці проекту Виборчого кодексу.

Світлану Кустову, юрисконсульта ТОВ «Моор і Партнери», називають людиною з близького оточення президента. Кустова – помічник нардепа від БПП Ірини Фріз, багаторічного співробітника і прес-секретаря Пера Порошенка. У попередніх скликаннях була помічником Миколи Катеринчука (IV і V скликання), Романа Зварича (VI скликання) і Петра Порошенка (VII скликання).

Світлана Кустова
Фото: www.facebook.com/Светлана Кустова
Світлана Кустова

В 2004 році Кустова захищала інтереси кандидата в президенти Віктора Ющенка у Верховному Суді під час президентських виборів. Залучив її до цього саме Катеринчук.

На позачергових виборах до ВР 30 вересня 2007 року вона була кандидатом в народні депутати від блоку "Наша Україна - Народна самооборона" (під номером 145).

А на позачергових виборах 26 жовтня 2014 року була уповноваженою особою партії "Блок Петра Порошенка".

Наступний кандидат від БПП – у минулому представник партії УДАР, помічник народного депутата Валерія Карпунцова Віталій Плукар.

За словами Карпунцова, він запросив його працювати в УДАРі, коли Плукар працював в ЦВК керівником одного з відділів юридичного департаменту.

А після розпаду УДАРу Плукар перейшов працювати в АП на посаду завідувача відділу моніторингу діяльності місцевих органів влади та підтримки їх правотворчих ініціатив Департаменту місцевого самоврядування та децентралізації. За даними співрозмовника LB.ua у фракції БПП, на Банкову Плукара запросив перший заступник глави адміністрації Віталій Ковальчук, який і лобіював його в ЦВК.

Остання квота БПП в ЦВК – Ольга Лотюк, доцент кафедри конституційного та адміністративного права Київського національного університету ім. Тараса Шевченка з 2002 року, приватний нотаріус.

Ольга Лотюк
Фото: www.facebook.com/olga.lotiuk
Ольга Лотюк

Була помічником народного депутата IV скликання від Блоку «За єдину Україну!» Миколи Онищука на громадських засадах.

У 2006 році балотувалась в парламент від партії Юрія Збітнєва «Нова сила» (№ 2 у виборчому списку).

В коментарі LB.ua один із депутатів БПП припустив, що кандидатуру Лотюк в ЦВК могла лобіювати Агафонова, котра з 2002 по 2006 рік також працювала на кафедрі конституційного та адміністративного права юридичного факультету університету імені Шевченка.

Нібито з подачі «Народного фронту» у фінальному списку кандидатів в ЦВК є Роман Греба, заступник міністра освіти і науки – керівник апарату Міністерства освіти і науки.

Віталій Плукар
Фото: UDAR-TV
Віталій Плукар

Його прізвище з'явилось замість Андрія Магери, якого ще з двома кандидатами – Леонтієм Шипіловим і Ганною Онищенко, затверджували на засіданні фракції Яценюка. Однак, згодом з АП поступила вказівка замінити кандидатуру Магери, як представника «старої» ЦВК. У «Народному фронті» запевняють, що не висували офіційно Гребу. І кажуть, що серйозна дискусія з приводу цього кандидата буде на засіданні фракції у наступний понеділок.

У біографії Греби значиться, що він працював юристом в різних компаніях з 2001 року, в тому числі в ТОВ «Торговий дім ТНК Україна», «Ельдорадо-Україна». 2007-2009 роках очолював відділ судової практики та податкового права Адвокатського об’єднання Адвокатська компанія «Імператив».

2011-2014 року – директор Адвокатського об’єднання «Джі Ес Партнерс».

За прем'єрства Арсенія Яценюка працював заступником керівника апарату прем’єр-міністра (березень – грудень 2014). Згодом був призначений заступником міністра освіти і науки. І Зберіг за собою цю посаду після зміни складу уряду.

Греба також був представником Кабміну в конкурсній комісії щодо обрання членів Національного агентства з питань запобігання корупції та представником Кабміну в наглядовій раді «Ощадбанку». На цих посадах двічі засвітився в скандалах. Так, в липні 2015 року ряд громадських організацій звернулися до Яценюка відкритим зверненням, звинувативши Гребу у зловживаннях конкурсної комісії щодо обрання членів Національного агентства з питань запобігання корупції. Також у липні 2015 року ГПУ почала розслідування поїздки чартером керівництва «Ощадбанку» (в тому числі і Греби) на футбол – гру «Дніпра» у фіналі Ліги Європи у Варшаву. Дії посадових осіб «Ощадбанку» тоді були кваліфіковані як зловживання владою або службовим становищем.

Ще одним кандидатом від НФ в ЦВК став Леонтій Шипілов, доцент кафедри міжнародного права і спеціальних правових наук Києво-Могилянської академії.

Фото: www.sq.com.ua

Під час парламентських виборів 2012 року балотувався від партії УДАР під №134. Очолював юридичний департамент, а потім регіональний осередок партії в Харкові.

У нинішньому скликанні Верховної Ради працює помічником нардепа від «Народного фронту» Миколи Величковича. А також є радником спікера парламенту Андрія Парубія.

Ще двох кандидатів в ЦВК – адвоката Олега Конопольського і юриста Надію Синицю називають дуже близькими до «Народного фронту».

Надія Синиця
Фото: Пресс-служба Кабмина
Надія Синиця

Конопольський працював у команді Арсенія Яценюка й був його представником у ЦВК на президентських виборах 2010 року. У 2001-2002 роках очолював юридичний департамент «Нашої України».

Синиця в першому уряді Яценюка працювала заступником міністра Кабміну Остапа Семерака.

Щоправда, у «Народному фронті» відхрещуються і від Конопольського, і від Синиці.

Зокрема, щодо Конопольського у фракції Яценюка зазначають, що шість років він уже не працює в партії. А Синиця стала заступником Семерака за квотою УДАРу. Правда, не виключають, що поява Конопольського і Синиці може бути пов'язана з приватними домовленостями Яценюка і Порошенка.

У список кандидатів в члени ЦВК увійшла і Алла Басалаєва, кандидатура від депутатської групи «Відродження».

Призначена на посаду судді Дарницького районного суду Києва у січні 2012 року Віктором Януковичем за поданням Вищої ради юстиції, яку в той час очолював Вадим Колесниченко.

На момент призначення Басалаєва працювала завідувачем відділом представництва інтересів Комісії в судах юридичного управління Секретаріату Центральної виборчої комісії.

За словами співрозмовника LB.ua у фракції БПП, Басалаєву лобіював Володимир Пилипенко, народний депутат попереднього скликання парламенту, а нині представник України у Венеціанській комісії, член партії «Відродження». Сам Пилипенко це заперечив, зазначивши лише, що знає Басалаєву в період її діяльності в ЦВК.

Ще один кандидат в ЦВК, запропонований президенту фракцією «Самопоміч», – Євген Радченко.

Євген Радченко
Фото: www.youtube.com/CRPS
Євген Радченко

Працював заступником голови правління Комітету виборців України. У 2004 –2005 роках був координатором виборчих програм Асоціації американських юристів (ABA/CEELI). З 2005 по 2008 роки — радник з питань виборів та управління координатора проектів ОБСЄ в Україні.

З 2009 року – експерт Венеційської комісії. Працював на виборах у 14-ти країнах.

Крім цього, Радченко був помічником-консультантом народного депутата «Нашої України» Володимира Стретовича у четвертому скликанні Верховної Ради.

Радченко виступив співавтором законопроекту про місцеві вибори (№ 2831-2), що в червні минулого року не набрав достатньої кількості голосів в парламенті. Сьогодні він працює директором з розвитку ГО «Інтерньюз-Україна».

Його кандидатуру в списку оновленої ЦВК від "Самопомочі" з'явилась з подачі "Реанімаційного пакету реформ", де той працює головним експертом з питань виборчого законодавства.

Очевидно, що фракції БПП і НФ, у випадку призначення вищезгаданих кандидатур, отримають 9 лояльних до них членів комісії із 15. А такої кількості цілком достатньо для прийняття будь-якого рішення.

Хто 12-тий?

12-ту кандидатуру до складу ЦВК Петро Порошенко поки не подав. І з цього приводу в політичному середовищі поширюється кілька версій.

Перша – мовляв, він тримає інтригу і шукає потенційного керівника комісії.

За словами співрозмовника LB.ua у фракції БПП, на цю посаду перший заступник голови Адміністрації президента Віталій Ковальчук пропонував Наталію Агафонову. Втім, нібито вона відмовилась.

Друга версія – президент залишає можливість для трьох фракцій: «Батьківщини», Радикальної партії і Опоблоку подати свою кандидатуру. Таким чином він може заручитись їхньою підтримкою під час голосування за весь склад ЦВК.

Зокрема, «Батьківщина» подала президенту кандидатуру Жанни Усенко-Чорної, нинішнього заступника голови ЦВК, термін повноважень якої закінчився два роки тому. Під оновленням всього складу комісії на Банковій пропонували лідеру фракції Юлії Тимошенко запропонувати іншу кандидатуру. Однак, поки іншої кандидатури «Батьківщина» не подавала.

Фото: www.day.kiev.ua

Таку пропозицію в АП можуть озвучити і Опоблоку, припускають в БПП. Що стосується «радикалів», то шанси на порозуміння з Олегом Ляшком невеликі, зважаючи на жорстку конфронтацію його з представниками Банкової і безпосередньо президентом.

– Підозрюю, що за нових членів ЦВК голосуватимуть пакетом, бо навряд чи чимало з цих прізвищ матимуть підтримку під час поіменного голосування. Хоча по закону голосувати треба таки окремо. Тож необхідно залучати ще одну фракцію... Інакше все залишиться як є, – підтверджує один із депутатів «Народного фронту».

Потенційними керівниками ЦВК депутати називають Світлану Кустову, оскільки вона безпосередньо працювала з Порошенком, тож довіра до неї у президента, вочевидь, найвища.

І Олега Діденка, що почав працювати в ЦВК з квітня 2014 року. Він був помічником багатьох нардепів із «помаранчевої команди», в тому числі Катеринчука, Жванії, Безсмертного.

У 2007-му – працював юристом в «Нашій Україні». Займався приватною юридичною практикою.

І хоч голову ЦВК обирають її ж члени, втім, за наявності неформально визначеної лояльної до провладних політсил більшості ця процедура може стати лише формальністю.

Вікторія МатолаВікторія Матола, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram