ГоловнаПолітика

Кабмін ввів перевірки місць проживання переселенців

Якщо біженців з Донбасу чи Криму не буде вдома, соцвиплати зупинять

Кабмін ввів перевірки місць проживання переселенців
Фото: EPA/UPG

Уряд змінив порядок надання соціальних виплат вимушеним переселенцям.

Зміни ухвалили на засіданні Кабміну в середу. Текст документа ще не з'явився у відкритому доступі, однак громадські організації, які надають допомогу переселенцям, ознайомилися з документом.

За даними організації "Восток-SOS", ухваленими змінами вводяться перевірки місць фактичного проживання внутрішньо переміщених осіб як умова для призначення всіх соцвиплат.

Перевірки раз у шість місяців проводитимуть працівники управлінь соціального захисту населення. Крім того, передбачено додаткові перевірок так званими "мобільними групами" у складі представників поліції, міграційної служби, СБУ і Пенсійного фонду.

Підставою для додаткових перевірок визначено інформацію про те, що переселенець не проживає за вказаним місцем проживання. Така інформація може бути отримана від органів державної влади (Держприкордонслужби, СБУ, поліції, Міграційної служби), органів місцевого самоврядування та громадських об'єднань.

Якщо на момент перевірки переселенця не було, він протягом трьох днів має з'явитися в управління соцзахисту для підтвердження місця проживання. Якщо він цього не зробить, соцвиплати припинять.

Щоб відновити їхню виплату, переселенець муситиме звернутися з заявою про перевірку місця проживання. Якщо перевірка буде успішною, соціальні виплати відновлять лише через два місяці.

Крім того, переселенці зобов'язані у 10-денний термін письмово повідомляти про зміну їхнього фактичного місця проживання.

Постановою також передбачено створення нового органу - Комісії з питань призначення (поновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам.

Нагадаємо, на окупованих територіях Донецької та Луганської областей не виплачують українські пенсії і соцвиплати. Щоб їх отримати, жителям необхідно виїхати на контрольовану Україною територію і постійно там проживати. На практиці ж частина жителів "ДНР" та "ЛНР" лише реєструються в Україні, але жити повертаються назад.

До січня 2016 року переселенці зобов'язані раз на півроку продовжувати відповідну довідку. Після скасування цього обов'язку СБУ і Мінсоцполітики вирішили перевірити, чи законно біженці отримують соцвиплати, і припинили нараховувати гроші 450 тисячам осіб. Пізніше виплати відновили 80 тисячам переселенців, які довели, що отримують їх законно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram