ГоловнаПолітика

Луценко обіцяє суд над Януковичем до кінця року

Генпрокурор не задоволений роботою Сергія Горбатюка

Луценко обіцяє суд над Януковичем до кінця року
Фото: Макс Требухов

Генпрокуратура до кінця року передасть до суду матеріали для заочного засудження екс-президента Віктора Януковича.

Про це сказав журналістам Генеральний прокурор Юрій Луценко.

"У плани Генпрокуратури входить передача до суду справи про створення злочинного угруповання паном Януковичем ще до кінця цього року", - сказав він.

При цьому Луценко висловив зауваження до роботи департаменту спецрозслідування Головного слідчого управління ГПУ, очолюваного Сергієм Горбатюком. Цей департамент розслідує, зокрема, справу проти Януковича.

"На жаль, я вважаю, що слідство невиправдано затягується. Саме в цьому полягають мої зауваження керівнику департаменту пану Горбатюку, який зараз отримав повну підтримку керівництва Генпрокуратури. Зараз він має майже вдвічі більшу кількість підлеглих, вдвічі більше можливостей, має повний карт-бланш на діяльність", - сказав він.

При цьому генпрокурор спрогнозував довгий судовий процес над Януковичем.

"Я думаю, що справа буде слухатися досить довго. Вона не може обмежитися кількома засіданнями, там досить серйозні звинувачення і багато епізодів - про створення злочинної організації, розподіл ролей, узурпацію державної влади, розкрадання державних коштів, насильство стосовно мирних громадян, вбивство мирних громадян, врешті-решт, про заклики до агресії на території України", - зазначив він.

Нагадаємо, влітку минулого року Генпрокуратура збиралася розпочати заочний процес проти Януковича. Однак екс-президент зміг заблокувати заочний суд, скориставшись нормою закону про те, що процедура спеціального досудового розслідування (in absentia), дозволена лише у разі, коли особа перебуває в міждержавному або міжнародному розшуку. Янукович подав скаргу в Інтерпол, у якій йдеться, що кримінальна справа проти нього має політичний характер. Реагуючи на це, Інтерпол припинив розшук колишнього президента.

Однак у травні Верховна Рада внесла поправки до законодавства, якими скасувала міжнародний розшук як обов'язкову умову для заочного розслідування. Таким чином, передачу в суд справи Віктора Януковича та інших колишніх вищих посадових осіб України, яких відмовляється шукати Інтерпол, зараз розблоковано.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram