ГоловнаПолітика

Парубій і 5 нардепів запропонували попросити Вселенського патріарха про автокефалію УПЦ

Депутати сподіваються на активну участь Варфоломія I і в процесі об'єднання українського православ'я.

Парубій і 5 нардепів запропонували попросити Вселенського патріарха про автокефалію УПЦ
Фото: design.marchefano.ru

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій і ще 5 депутатів пропонують парламенту просити Вселенського патріарха Варфоломія I надати автокефалію Українській православній церкві.

Про це йдеться в проекті постанови №4793, зареєстрованому в Раді 7 червня.

Його автори пропонують просити Варфоломія видати Томос (указ) про автокефалію Православної церкви в Україні, на основі якого вона могла б зайняти належне місце в сім'ї помісних Православних церков.

Також парламенту пропонується просити Варфоломія взяти активну участь у подоланні наслідків церковного розділення шляхом скликання під егідою Вселенського патріархату Всеукраїнського об'єднавчого Собору, який би вирішив усі спірні питання і об'єднав українське православ'я.

Крім того, пропонується звернутися до Вселенського патріарха з проханням визнати недійсним акт 1686 року як такий, що прийнято з порушенням священних канонів Православної церкви. У 1686 році Вселенський патріарх Діонісій 4-й і Священний синод Константинопольської церкви видали Томос про передачу Київської митрополії до канонічної юрисдикції Московського патріархату.

Крім Парубія, ініціаторами проекту постанови є голова комітету Ради з питань культури і духовності Микола Княжицький, депутати Сергій Висоцький, Андрій Левус і Віктор Єленський (всі - фракція "Народний фронт"), а також Марія Матіос ("Блок Петра Порошенка").

Нагадаємо, питання визнання Київського патріархату канонічною церквою не розглядатиметься на Всеправославному Соборі, як передбачалося раніше, через ультиматум патріарха Кирила.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram