ГоловнаПолітика

У Харківській області запрацював перший в Україні екологічний комплекс з управління побутовими відходами

Відповідно до стратегії, розробленої Харківською ОДА, в регіоні побудують 11 подібних полігонів.

У Харківській області запрацював перший в Україні екологічний комплекс з управління побутовими відходами
Фото: тки отходов

У Богодухівському районі Харківської області на місці стихійного звалища, що загрожувало місту екологічним лихом і де часто виникали пожежі, з'явився новий комплекс з управління твердими побутовими відходами, повідомляє прес-служба Харківської ОДА. Зараз тут встановлено обладнання, яке дозволяє сортувати сміття і проводити його вторинну переробку. Всі органічні залишки компостують, застосовуючи спеціальні бактерії. В результаті через певний час відходи стануть добривами. Ба більше, полігон обладнано автономною системою опалення, що працює на все тих самих відходах.

Загалом за рік полігон зможе прийняти й обробити 65-70 тисяч кубічних метрів ТПВ, кажуть в ОДА. Комплекс переробки твердих побутових відходів у Богодухові став першим в Україні, який працює за подібною технологією.

"Він стане прототипом 11 комплексів, які з'являться в Харківській області відповідно до нашої екологічної стратегії. Вони, згідно з розрахунками фахівців, повністю забезпечать область сучасними методами збору, утилізації та переробки ТПВ", - повідомив голова Харківської ОДА Ігор Райнін.

У Харківській ОДА зазначають: вирішувати проблему сміття можна тільки системно і комплексно. У подальших планах - передача збудованих сучасних полігонів у концесію компаніям, готовим налагоджувати роздільний збір сміття і закуповувати необхідне для цього обладнання.

Нагадаємо, 30 травня відбулося масштабна НП на сміттєзвалищі біля Львова. На аварійному Грибовицькому полігоні обвалилося близько 100 тисяч кубометрів сміття, внаслідок чого прорвало дамби, які стримували токсичні рідкі відходи. Під горами сміття загинули троє співробітників ДСНС, які гасили пожежу на полігоні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram