ГоловнаПолітика

Кабмін призначив екс-керівника "Макіїввугілля" заступником міністра енергетики

Толчин відомий низкою корупційних скандалів і розкішним способом життя

Кабмін призначив екс-керівника "Макіїввугілля" заступником міністра енергетики
Фото: kp.ua

Кабінет Міністрів 1 червня призначив на посаду заступника міністра енергетики та вугільної промисловості колишнього генерального директора держпідприємства "Макіїввугілля" Станіслава Толчина, відомого низкою корупційних скандалів.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Постанова про призначення для вступу Толчина на посаду має підписати прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

"Погодитися з пропозицією міністра енергетики та вугільної промисловості Ігоря Насалика про введення додаткової посади заступника міністра енергетики та вугільної промисловості, а також призначення Станіслава Толчина заступником міністра", - йдеться в документі.

Фото: "Радіо Свобода"

Толчин обіймав посаду гендиректора "Макіїввугілля" у 2006-2012 роках, а у 2013-2015-х - очолював Київське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету.

Він неодноразово ставав фігурантом корупційних скандалів.

У 2011 році прокурор Донецької області порушив кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України (зловживання владою або службовим становищем) відносно гендиректора одного з підприємств, і оголосив його в розшук. Тоді місцеві ЗМІ повідомляли, що справа стосується ДП "Макіїввугілля" і Толчина, але сам Толчин це публічно заперечував.

Згодом Контрольне ревізійне управління (зараз - Державна фінансова інспекція), провівши ревізію на держпідприємстві після відсторонення Толчина з посади гендиректора, встановило недостачу понад 454 тис. тонн вугілля на загальну суму 377,1 млн грн.

У 2014 році Центр протидії корупції звинувачував Толчина у покритті корупційних схем.

За даними Генпрокуратури, обіймаючи посаду голови територіального відділення АМКУ Києва, він затягував розгляд справ за фактами корупції. Зокрема, не реагував на факти зловживань в "Укрпошті" і Державному управлінні справами.

Згідно з випискою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, Толчин є засновником зареєстрованих у Донецьку і Макіївці товариств з обмеженою відповідальністю "ДК-Консалтинг Плюс" і "Донбасзалізобетон" відповідно.

Також Толчин добре відомий через свій розкішний, як для державного службовця, стиль життя. Наприклад, під час перебування на держслужбі, його неодноразово бачили за кермом люксових автомобілів Ferrari, Maserati, Bentley, Merсedes S-класу, Range Rover, Hummer. А проживає він в елітних будинках під Києвом.

Згідно з декларацією Толчина за 2014 рік, загальна сума його доходу становить лише трохи більше ніж 111 тис. грн, а членів сім'ї - 890 тис. грн.

"Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик відмовився коментувати таке призначення, пояснивши, що він зараз за кордоном. А Толчин поклав слухавку, почувши питання журналістів про його призначення", - зазначає видання.

Нагадаємо, у 2011 році у дворі приватного будинку Толчина в Донецьку стався вибух.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram