ГоловнаПолітика

Луценко запропонував скасувати "закон Савченко"

З-під дії закону потрібно вивести тяжких злочинців, вважає генпрокурор.

Луценко запропонував скасувати "закон Савченко"
Фото: Макс Требухов

Генеральний прокурор Юрій Луценко виступив проти скасування закону про зарахування одного дня попереднього ув'язнення як двох днів у термін основного покарання ("закон Савченко"). При цьому Луценко вважає, що закон потрібно змінити.

Про це він заявив в ефірі ток-шоу "Право на владу" на каналі "1+1", повідомляє "ТСН".

"Я знаю, що існує багато критики. Але хочу вам сказати як людина, яка знає цю проблему зсередини: перебування в наших СІЗО - дійсно катування. Відтепер скасовується система "рік за два" в камері і скасовується умовно-добровільне звільнення після двох третин, як правило, умовного терміну", - заявив Луценко.

Генпрокурор вважає, що з-під дії "закону Савченко" потрібно вивести тяжких злочинців.

"Я особисто як людина виступаю за те, щоб ця норма "рік за два" не поширювалася на тих, хто повторно скоїв злочин-рецидив, і тих, хто вчинив особливо тяжкий злочин проти особистості, тобто зґвалтування, умисне вбивство і т.д.", - додав генпрокурор.

Нагадаємо, з 24 грудня 2015 року, коли "закон Савченко" набув чинності, до 27 травня нормами закону скористалися 44,8 тис. осіб. За "законом Савченко" звільнено 866 осіб, засуджених за умисне вбивство; 554 людей - за умисне тяжке тілесне ушкодження; 691 особу - за злочини, пов'язані з наркотиками; 1 164 людей - за розбій; 906 осіб - за грабіж; 1 490 осіб - за крадіжку; 15 осіб - за злочини проти основ національної безпеки.

Раніше за зміну "закону Савченко" висловилися голова Національної поліції Хатія Деканоїдзе, голова Мін'юсту Павло Петренко і заступник генпрокурора Олег Заліско.Сама Надія Савченко виступила проти скасування закону.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram