ГоловнаПолітика

G7 зажадала видалити дані журналістів з сайту "Миротворець"

Посли країн-партнерів України визнали порушенням оприлюднення персональних даних

G7 зажадала видалити дані журналістів з сайту "Миротворець"

Посли країн G7 (США, Канада, Великобританія, Німеччина, Франція, Італія, Японія) в Україні закликали сайт "Миротворець" видалити персональні дані журналістів, які отримали акредитацію у "ДНР" і "ЛНР".

"Посли G7 глибоко стурбовані останнім великим оприлюдненням персональних даних журналістів веб-сайтом "Миротворець". Це суперечить духу і букві українського законодавства, яке чітко визначає, що персональні дані можуть бути публічно оприлюднені у разі індивідуальної згоди. Це також суперечить міжнародним зобов'язанням України. Ми беремо до уваги розслідування, розпочаті урядом України з цього приводу, і сподіваємося, що громадськість отримає доступ до їхніх результатів", - йдеться у заяві.

Іноземні дипломати визнали характеристику акредитованих в "ДНР" та "ЛНР" журналістів як "колабораціоністів з терористами" загрозливою для їхньої безпеки і свободи ЗМІ в Україні.

"Ми закликаємо тих, хто відповідальний за "Миротворець", видалити персональні дані з веб-сайту і утримуватися від провокаційних характеристик. Ми особливо стурбовані через погрози, зроблені в результаті оприлюднення "Миротворцем" інформації. Міністр внутрішніх справ заявив, що він вживатиме заходів у разі погроз. Ми вітаємо цей крок і закликаємо українську владу забезпечити захист свободи засобів масової інформації в Україні", - резюмували дипломати.

Нагадаємо, сайт "Миротворець", пов'язаний з нардепом Антоном Геращенком, було створено для встановлення осіб сепаратистів або людей, які допомагають їм. У травні навколо сайту розгорівся скандал через публікацію даних близько 5 тис. журналістів, які отримали "акредитацію" в "ДНР" та "ЛНР".

Журналісти поскаржилися на незаконність публікації їхніх персональних даних. Прокуратура Києва почала розслідування "за фактом перешкоджання професійній діяльності журналістів".

ЄС вимагає видалити список акредитованих журналістів, а омбудсмен Валерія Лутковська закликала закрити сайт.

У підсумку творці сайту заявили, що закривають "Миротворець", але через тиждень відновили його роботу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram