ГоловнаКультура

Музей тоталітаризму в Києві планують відкрити наступного року

Під час створення музею буде запозичено досвід Угорщини і Німеччини

Музей тоталітаризму в Києві планують відкрити наступного року
Фото: russianlook.com

У Києві завершується процес декомунізації і починається новий етап - створення у столиці Музею тоталітарного минулого, який планується відкрити наступного року.

Про це повідомили заступник мера - секретар Київської міської ради Володимир Прокопів і голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович, інформує УНІАН.

"Музей ми бачимо не просто як київський, а як загальнонаціональний. Тому будемо говорити про пам'ятники, які мають бути звезені з усієї України. Ми хочемо говорити про цей музей не тільки як місце, куди буде звезено будь-які скульптури радянської епохи, а й як про місце, де проводитиметься якась інформаційна та просвітницька робота", - сказав він.

Під час створення музею буде запозичено досвід інших країн Східної Європи, наприклад, парків у Будапешті чи Берліні, які мають інформаційно-просвітницьку функцію.

Плануються також переговори, в тому числі, з Українським домом, де зберігаються фонди музею Леніна, які в повному обсязі можуть бути передані в новий музей. Також є ідея звернутися в Адміністрацію президента, де зберігається бібліотека ЦК Компартії з усіма партійними виданнями, в тому числі "закритими".

"Це ті всі речі, які даватимуть нам можливість відтворити усе з часу тієї епохи", - зазначив В'ятрович.

За словами Прокопіва, для створення всеукраїнського Музею тоталітаризму вже ведуться переговори з мерами інших міст, де проходив процес декомунізації. Крім того, триває пошук його місця розташування в Києві. Розглядається кілька майданчиків, один з них - ву павільйонах Національного комплексу "Експоцентр України" (ВДНГ). Заступник мера висловив надію, що новий заклад не вимагатиме коштів з міського бюджету, а буде сам по собі прибутковим.

Прокопів нагадав, що у столиці зі 144 пам'ятників і пам'ятних табличок, які підлягають демонтажу, вже знесено 140. Він запевнив, що жоден із цих демонтованих символів тоталітаризму не загублений і не зник, а всі вони знаходяться на тимчасовому зберіганні на виділених майданчиках - в аеропорту "Жуляни" та Інституті авіації.

"З недемонтованих залишився, зокрема, пам'ятник Щорсу. Він є художньою пам'яткою національного значення і знаходиться у реєстрі таких пам'яток. Тому міська влада має розуміння, що просто знести його не можна", - пояснив Прокопів.

"Хочу заспокоїти всіх тих, хто турбується, що буде знесено Батьківщину-мати, Арку дружби народів, питання також щодо мосту Патона. Позиція міської влади - все, що робиться, робиться в рамках здорового глузду", - додав заступник мера.

Залучений до проекту арт-менеджер і громадський діяч Володимир Кадигроб розповів, що концепція музею буде розроблена найближчим часом. Він переконаний, що такий об'єкт може стати привабливим для туристів і зможе заробляти гроші.

Нагадаємо, Міністерство культури ініціювало створення музею тоталітаризму у квітні минулого року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram