ГоловнаПолітика

Суд заборонив погашати російський кредит на $3 млрд

Позов подала представниця "Батьківщини".

Суд заборонив погашати російський кредит на $3 млрд
Фото: trud-ost.ru

Голосіївський районний суд Києва 30 травня заборонив органам державної влади України погашати тіло і відсотки кредиту на 3 млрд доларів, який Росія надала у 2013 році.

Позов подала голова Луганської обласної парторганізації "Батьківщини" Ірина Веригіна, готувати позов допомагав громадський рух "Сила права".

На сайті "Батьківщини" цитують постанову суду: "Заборонити Кабінету Міністрів України, Міністерству фінансів України, Національному банку України, Державному казначейству України, іншим органам державної влади, їхнім посадовим особам здійснювати будь-які дії, пов'язані зі здійсненням платежів за державним зовнішнім запозиченням України перед Російською Федерацією в розмірі 3 мільярдів доларів США і нарахованими відсотками за трастовим договором, укладеним 24 грудня 2013 року між Україною, від імені якої діяв міністр фінансів України відповідно до інструкції Кабінету Міністрів України, і компанією The Law Debenture Trust Corporation PLC. Призупинити здійснення платежів за державним зовнішнім запозичення України перед Російською Федерацією в розмірі 3 млрд доларів США та нарахованими відсотками за трастовим договором, укладеним 24 грудня 2013 року між Україною, від імені якої діяв міністр фінансів України відповідно до інструкції Кабінету Міністрів України, і компанією The Law Debenture Trust Corporation PLC".

Нагадаємо, Україна винна Росії $3 млрд за спірні облігації, які були випущені наприкінці 2013 року як частина допомоги режиму Віктора Януковича в обмін на відмову від асоціації з Євросоюзом. Президент РФ Володимир Путін обіцяв Януковичу $15 млрд, але через Євромайдан видав тільки $3 млрд.

Торік Україна реструктуризувала більшість євробондів, домігшись від приватних кредиторів списання 20% боргу. Однак Росія заявила, що вона офіційний кредитор і тому пропозиція України неприйнятна. Україна ж відкинула можливість погашення боргу без реструктуризації і ввела мораторій на його виплату.

1 січня Росія оголосила, що Україна не здійснила платежу - загалом 3,075 млрд доларів, тож увійшла у стан дефолту. Російська влада звернулася до компанії The Law Debenture Corporation PLC і почала процедури, необхідні для подачі позову до англійського суду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram