ГоловнаПолітика

Атомники влаштували акцію протесту в Києві

Рахунки "Енергоатома" залишаються заблокованими.

Атомники влаштували акцію протесту в Києві
Фото: sngnews.net

У вівторок більш ніж 1 тис. атомників провели мітинг біля Адміністрації президента і Кабінету Міністрів із вимогами вирішити проблему блокування рахунків "Енергоатома".

Як повідомив  УНІАН голова Атомпрофспілки Валерій Матов після акції, працівники атомно-енергетичного комплексу будуть до 5 червня чекати від влади дій, а потім відновлять мітинги.

"Нами було заявлено, що кінцевий термін, до якого ми очікуємо позитивних рішень щодо наших проблемних питань, - кінець поточного тижня. У разі відсутності рішень ми відновлюємо акцію протесту, згідно з планом, затвердженим Атомпрофспілки", - сказав Матов.

За його словами, для розблокування рахунків НАЕК "Енергоатом" профспілки добивалися зустрічі з прем'єр-міністром Володимиром Гройсманом, проте його в Кабміні не було.

"З помічниками голови уряду нам вдалося домовитися про те, що до завтрашнього засідання уряду буде підготовлено доручення прем'єр-міністра щодо врегулювання ситуації з рахунками "Енергоатому". Будемо сподіватися, що прем'єр його підпише", - зазначив Матов, уточнивши, що атомникам пообіцяли провести зустріч із прем'єр-міністром.

Крім того, він повідомив, що до 20:00 31 травня представники профспілок, які брали участь у переговорах із заступником міністра енергетики Олександром Светеліком, очікують отримати інформацію про дату і час зустрічі з міністром енергетики Ігорем Насаликом щодо перегляду постанови Кабміну про корпоратизацію "Енергоатому".

Своєю чергою, голова профкому "Енергоатому" Олексій Лич повідомив, що розблокувати рахунки держкомпанії можна рішенням Міністерства юстиції, оскільки щодо компанії "Укрелектроват", за позовом якої заблоковані рахунки "Енергоатома", порушено кримінальну справу.

"Але Мін'юст цього рішення не приймає, що свідчить про наявність «ляльководів» у вищих ешелонах влади", - зазначив Лич.

За його словами, саме тому атомники домагалися зустрічі з президентом України.

"Ми також хочемо запитати президента про те, з якої причини він наклав вето на закон, яким продовжувався мораторій на банкрутство "Енергоатома". Зараз розроблений новий закон, що продовжує цей мораторій, і ми будемо вимагати від парламенту негайного прийняття цього законопроекту, який поки що навіть не зареєстрований у парламенті", - додав Матов.

При цьому голова Атомпрофспілки повідомив, що незадоволений зустріччю, що відбулася в Кабінеті Міністрів, тому що представники профспілок не побачили і не почули конкретики, хоча, за його оцінкою, було очевидно, що проблеми "Енергоатома" мають для держави величезну важливість і можуть бути вирішені вольовим рішенням прем'єра.

"Чергове доручення прем'єра тому ж Мін'юсту питання не вирішить, тому ми вимагатимемо остаточного рішення щодо розблокування рахунків компанії або відновимо акцію протесту", - сказав Матов.

"Сьогодні ми акцію припиняємо, але готові почати її наступний етап, якщо наші вимоги знову проігнорують", - додав Лич.

Нагадаємо, рахунки Національної енергогенеруючої акціонерної компанії "Енергоатом" (оператор українських АЕС) зараз заблоковані за рішенням української суду через борг, який сформувався 20 років тому. У 2012 році Вищий господарський суд зобов'язав "Енергоатом" виплатити ЗАТ СП "Укрелектроват" 127,3 млн грн за боргом, який утворився ще в 1996 році. Тоді виконати рішення суду було неможливо в зв'язку з мораторієм на банкрутство підприємств ПЕК, що забороняє стягнення боргів з "Енергоатома". Термін мораторію закінчився 1 січня 2016 року. Наприкінці січня Рада продовжила цей мораторій, однак Президент закон ветував.

У березні 2016 року виконавча служба арештувала рахунки і майно "Енергоатома" на 200 млрд грн у рамках виконавчого провадження про стягнення боргу з НАЕК "Енергоатом" на користь "Укрелектроват".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram