ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У Росії 21-річний чоловік отримав рік колонії-поселення за образу вірян

Засуджений пов'язує увагу з боку православних активістів з тим, що перебував в опозиційній партії

Суд міста Бердська Новосибірської області (Росія) засудив 21-річного Максима Кормеліцького до року і трьох місяців колонії-поселення за те, що він перепостив у "ВКонтакте" світлину православних, які купаються в ополонці, і різко прокоментував її.

Про це повідомляє видання "Курьер. Среда. Бердск", яке поговорило з засудженим після засідання суду.

Кормеліцького визнали винуватим за частиною 1 статті 282 Кримінального кодексу РФ, яка встановлює відповідальність за розпалювання ненависті за релігійною ознакою.

У січні він перепостив з пабліку "Двач" у "ВКонтакте" фото людей, які купаються в ополонці, і написав до нього коментар. За словами самого засудженого, він оцінив "розумовий стан людей, які жертвують своїм здоров'ям заради релігії". Підпис містив нецензурну лексику, пише портал.

За словами Кормеліцького, запис провисів на сторінці кілька днів, поки його не помітив новосибірський православний активіст Юрій Задоя, який поскаржився у Слідком РФ. Сам засуджений пов'язує увагу з боку активістів з тим, що перебував в опозиційній партії ПАРНАС. У суді він заявив, що образа мала місце, але ніяких закликів до насильства в його пості не було.

"Була тільки образа. Образа - це ж, виходить, адміністративна стаття... Проте, за час слідства я усвідомив свій вчинок. Каюсь у скоєному і прошу призначити мені покарання, не пов'язане з позбавленням волі", - заявив засуджений.

Як зазначає видання, чоловік скоїв злочин у момент відбування покарання в іншій справі - півтора року тому його засудили до двох років обмеження волі за те, що той підклав муляж бомби до дверей відділу у справах молоді Бердська.

Публічно вибачатися перед православними Максим Кормеліцький не збирається. Він має намір оскаржувати рішення суду.

Нагадаємо, напередодні омського студента засудили до виправних робіт через коментар про Мериліна Менсона і православних.

У Росії кримінальна відповідальність за образу релігійних почуттів була введена у 2013 році після акції Pussy Riot у храмі Христа Спасителя. Вона передбачає до трьох років позбавлення волі, штрафи до 500 тис. рублів, обов'язкові виправні роботи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram