ГоловнаПолітика

На Банковій назвали авторів судової реформи

Олексій Філатов вважає, що підготовка проекту була найпрозорішою за всю історію України.

На Банковій назвали авторів судової реформи
Алексей Филатов и Соня Кошкина
Фото: Макс Требухов

Зміни до Конституції в частині правосуддя готувала виключно Конституційна комісія, яка складається з провідних фахівців у галузі права.

Про це заявив заступник голови Адміністрації президента Олексій Філатов на круглому столі "Судний четвер судової реформи: чи будуть проголосовані зміни до Конституції?" в прес-центрі Інституту Горшеніна, організованому спільно з "Реанімаційним пакетом реформ".

"Більш відкритого процесу підготовки змін до Конституції в Україні ще не було. Автором [змін] є Конституційна комісія, куди входять 63 експерти-конституціоналісти, юристи, практикуючі адвокати, представники Верховної Ради. Ця комісія є органом професійної громадськості, це не політичний орган. Наприклад, президент у цій комісії має одного представника, ваша покірного слугу", - сказав Філатов.

Він нагадав, що Венеціанська комісія двічі давала позитивний висновок цьому проекту. Перший було ухвалено з певними зауваженнями, але їх урахували в процесі доопрацювання, і другий висновок вже практично не мав зауважень.

Нагадаємо, 2 лютого Верховна Рада затвердила проект судової реформи в першому читанні. Судова реформа, зокрема, передбачає передачу функції створення та ліквідації судів від президента парламенту, а також створення нового органу судової гілки влади - Вищої ради правосуддя.

Друге читання реформи може відбутися цього четверга.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram