ГоловнаПолітика

Ємець: судовій системі необхідний "антибіотик"

Нардеп вважає, що зміни до Конституції повинні бути підкріплені законами.

Ємець: судовій системі необхідний "антибіотик"
Фото: Макс Требухов

54% суддів апеляційних судів, які отримали довічний статус, у рамках проходження переатестації не підтвердили можливості винесення правочинних рішень. Таку думку озвучив Леонід Ємець, народний депутат України, член Конституційної комісії в рамках круглого столу, який проходить в Інституті Горшеніна спільно з "Реанімаційним пакетом реформ".

Водночас рівень довіри до судів, за словами нардепа, становить лише 3-5%, згідно з даними авторитетних соціологічних компаній.

За його словами, на сьогоднішній день Україні потрібні рішучі й ґрунтовні реформаторські кроки.

"Конституційна комісія запропонувала варіант, який називаю "чаєм з лимоном". Непогано, гірше не стане, але і не вилікує. А хворому потрібен антибіотик. І парламентарі, користуючись правом законодавця, повинні під зміни до Конституції підготувати законодавчу базу. Якщо ми прописуємо в поправках ліквідацію вищих спеціалізованих судів - чітко прописуємо в законі, які з них залишаються, які - ліквідуються. Але суддів у ті вищі суди, які залишаються, слід набрати заново - через конкурси, співбесіди, тести, за якими можна буде спостерігати онлайн", - зазначив Ємець.

За його словами, нині в рамках одного процесу суди різних інстанцій виносять протилежні рішення, і це те, від чого сьогодні потрібно відштовхуватися.

Крім того, систему, впевнений Ємець, потрібно очистити від представників системи Портнова-Ківалова. "І це той момент, коли Адміністрація президента, уряд, громадськість дивляться в один бік", - резюмував Ємець.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram