ГоловнаЕкономікаФінанси

У роботі "Хрещатика" виявили кримінал

Банк віддав пов'язаній компанії нерухомість за символічну плату.

У роботі "Хрещатика" виявили кримінал
Фото: xcitybank.com.ua

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб подасть у правоохоронні органи заяву про вчинення кримінального правопорушення керівним складом і посадовими особами банку "Хрещатик".

Як повідомляють на сайті фонду, вибірковий аудит активів банку виявив численні факти, які могли призвести до недоотримання "Хрещатиком" прибутку.

Як приклад ФГВФО наводить факти передачі банком своєї нерухомості в управління.

Зокрема в грудні 2014 року банк уклав договір про управління майном і передав нежитлове приміщення за адресою Межигірська, 37 у столиці в управління приватній компанії.

"При цьому банк як власник цього приміщення в центрі міста площею понад 366 кв. м щомісяця отримував лише 5 тисяч гривень", - сказано в повідомленні. Договір уклали на три роки - до грудня 2016-го.

Аналогічні договори між "Хрещатиком" і цією самою приватною компанією уклали стосовно трьох об'єктів у Харкові. За передані в управління понад 10,3 тис. кв. м нежитлових приміщень загальною ринковою вартістю понад 81 млн грн банк отримував лише 30 тисяч гривень щомісяця.

"За попередньою інформацією, фірма, з якою укладали договори про управління майном, пов'язана з посадовими особами ПАТ "КБ "Хрещатик", - додали у фонді.

Нагадаємо, 5 квітня Нацбанк України визнав неплатоспроможним банк "Хрещатик" і передав його ФГВФО. Фонд повинен відшкодувати вкладникам 2,8 млрд грн.

Найбільшими співвласниками банку були Андрій Іванов (37,44%), Микола Солдатенко (24,24%) і Київська міськдержадміністрація (25%). Іванов є молодшим партнером Київської інвестиційної групи, Солдатенко - екс-співвласник "Запоріжсталі", міноритарний акціонер Індустріалбанку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram