ГоловнаПолітика

Суд повернув під варту обвинуваченого у "справі 2 травня" росіянина

Проти Євгена Мефедова відкрили нову справу.

Суд повернув під варту обвинуваченого у "справі 2 травня" росіянина
Евгений Мефедов
Фото: http://timer-odessa.net

Київський районний суд Одеси на засіданні в неділю взяв під варту громадянина Росії Євгена Мефедова, якого звинувачують у масових заворушеннях 2 травня 2014 року в центрі міста.

Про це повідомляється на сайті райсуду.

"Головного фігуранта у гучній справі "2 травня" в п'ятницю, 27 травня, Малиновський районний суд Одеси звільнив з-під варти під домашній арешт. Однак, за даними слідства, 26.05.2016 підозрюваний, який є громадянином Російської Федерації, за допомогою месенджера Viber, надіслав свідку у справі "2 травня" повідомлення з погрозами вбивства такого змісту: "..Хохол, я тебе обіцяв, що завалю, а ти мені не вірив. Завтра мені відмінять запобіжний захід, і я вийду на свободу, чекай в гості...". Вищевказані погрози вбивством чоловік сприйняв реально. Органи досудового слідства зазначені дії кваліфікували за ч. 2 ст. 129 КК України - погроза вбивством з мотивів національної нетерпимості", - йдеться в повідомленні.

За даними одеських ЗМІ, Мефедов ставить погрозу вбивством основному свідкові обвинувачення Олександру Посміченку. Посміченко - активіст "антимайдану", який почав співпрацювати зі слідством, дав свідчення і свідчив проти інших підсудних.

Нагадаємо, Мефедов просидів у СІЗО більш як два роки. У п'ятницю Малиновський райсуд Одеси відпустив його під домашній арешт. Суд мотивував своє рішення тим, що більша частина доказів по Мефедову вивчена і вплинути на свідків він уже не може.

Того ж дня на сайті прокуратури Одеської області з'явилося повідомлення про початок кримінального провадження стосовно суддів Малиновського райсуду за фактом винесення свідомо неправосудних ухвал, пов'язаних зі зміною запобіжних заходів обвинуваченим у справі 2 травня.

2 травня 2014 року в Одесі в результаті масових заворушень за участю сепаратистів і проукраїнських активістів загинуло 48 осіб, постраждали близько 300. Почалися зіткнення в центрі міста, де були застрелені кілька проукраїнських активістів. Після цього проукраїнські активісти прийшли на Куликове поле, на якому розташувалося наметове містечко сепаратистів. Намети спалили, також почалася пожежа в Будинку профспілок, через яку і загинуло більшість людей.

Загалом по цій справі звинувачуються 20 активістів Куликового поля - місця збору місцевих сепаратистів. 10 з них утримували під вартою понад рік, проте 27 серпня суд відпустив під домашній арешт трьох "куликовців", 18 вересня - одного, а 7 жовтня ще одного. У листопаді суд відпустив під заставу п'ятьох, що залишилися, проте через декілька днів скасував це рішення.

Разом з Мефедовим у СІЗО залишаються Владислав Романюк, Сергій Корчинський, громадянин Росії Максим Сакауов і головний обвинувачений Сергій Долженков ("Капітан Какао").

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram