ГоловнаСвіт

США розробили електромагнітну супергармату

Рельсотрон здатен змінити баланс сил у світі.

Пентагон працює над створенням нового типу зброї, за допомогою якого США планують стримувати Росію і Китай, пише The Wall Street Journal. Йдеться про рельсотрон - електромагнітну рейкову гармату ER (Electromagnetic Railgun). 

Видання публікує демонстраційний ролик про новий тип зброї.

Зброя, як повідомляється, не вимагає ні пороху, ні вибухових речовин. Вона розганяє струмопровідний снаряд за допомогою електромагнітних рейок. Швидкість боєприпасу може досягати 45 тисяч миль на годину (близько 20 кілометрів на секунду).

Заступник міністра оборони США Роберт Уорк зауважив, що Росія в змозі виробляти боєприпаси для пострілів на великі відстані, і США повинні бути здатні протистояти цьому. "Рельсотрон цілком може стати потенційною зброєю для цих цілей", - зазначив він.

Китай і Росія бачать рельсотрон та інші досягнення в галузі протиракетної оборони США як зміну балансу сил у світі, пише газета, нагадуючи коментар постійного представника Російської Федерації при НАТО Олександра Грушка, який говорив, що технологічні досягнення з боку США, в тому числі в системі ПРО, можуть підірвати стратегічну стабільність, яка в цей час гарантується балансом ядерного арсеналу Росії і США.

Видання з посиланням на джерела в Міністерстві оборони США відзначає, що робота американських військових над рейковою гарматою не раз ставала метою атак хакерів з Росії та Китаю.

Військово-морські сили (ВМС) США приступили до розробки рельсотрона 10 років тому. Витрати на реалізацію склали 1,5 мільярда доларів. Тепер планується витратити ще 800 мільйонів доларів, щоб перетворити рейкову гармату в захисний вид озброєнь і зробити її снаряди придатними для палубної артилерії американських кораблів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram