ГоловнаПолітика

Порошенко підписав закон щодо посилення соцзахисту осіб, які доглядають за дітьми-інвалідами

Закон набуває чинності з 1 січня 2017 року.

Порошенко підписав закон щодо посилення соцзахисту осіб, які доглядають за дітьми-інвалідами
Фото: Пресс-служба президента Украины

Президент Петро Порошенко підписав закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту осіб, які доглядають за дітьми-інвалідами та інвалідами I групи", прийнятий Верховною Радою 17 травня 2016 року.

Про це повідомляє офіційний сайт президента.

"Закон спрямований на посилення державної підтримки сімей, де виховуються діти-інваліди підгрупи А", - йдеться в повідомленні.

Відповідно до закону, одному з батьків, прийомних батьків, батьків-вихователів дитячого будинку сімейного типу, усиновителів, опікунів, піклувальників призначається надбавка на догляд за дитиною-інвалідом підгрупи А незалежно від факту роботи, навчання, служби.

Законом також вносяться зміни в закони України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування", якими в коло застрахованих осіб зараховується один із непрацюючих працездатних батьків, усиновителів, опікун, піклувальник, які фактично здійснюють догляд за дитиною-інвалідом, а також непрацюючі працездатні особи, які здійснюють догляд за інвалідом I групи або за особою похилого віку, яка за висновком медичного закладу потребує постійного стороннього догляду або досяг 80-річного віку, якщо такі непрацюючі працездатні особи отримують допомогу, надбавку або компенсацію відповідно до законодавства. Періоди отримання цими особами надбавки пропонують зараховувати до страхового стажу і платити за них страхові внески з державного бюджету.

Закон набуває чинності з 1 січня 2017 року.

Нагадаємо, Рада вирішила позапланово підвищити соцстандарти з 1 грудня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram