ГоловнаПолітика

Основу сьогоднішньої гібридної агресії Росії заклав Горбачов, - Гузь

Колишній президент СРСР також мріяв про відновлення могутності Союзу

Основу сьогоднішньої гібридної агресії Росії заклав Горбачов, - Гузь
Игорь Гузь
Фото: http://www.volynnews.com

Президент СРСР Михайло Горбачов був причетний до розпалювання штучних воєн у радянських республіках, які Росія сьогодні використовує у своїй "гібридній агресії".

Про це заявив народний депутат від "Народного фронту" Ігор Гузь, коментуючи дискусію щодо заборони Горбачову в'їзду в Україну за висловлювання на підтримку окупації Криму.

"Антиукраїнська підривна діяльність Горбачова далеко не обмежується його сьогоднішніми заявами на підтримку Путіна щодо Криму. Горбачов був так чи інакше причетний до розпалювання всіх "заморожених конфліктів" і промосковських рухів на пострадянському просторі: починаючи від Кавказу і Придністров'я і закінчуючи Прибалтикою", - сказав Гузь.

"Його провина є у сьогоднішній окупації молдавських, грузинських територій - а саме ці конфлікти копіює Путін у Криму і на Донбасі. Саме у Придністров'ї та Осетії починали десятки нинішніх "ополченців" на Донбасі, саме звідти ростуть ноги у спроб на рівному місці створити "народні республіки" на Одещині", - зазначив народний депутат.

Штучні міжетнічні конфлікти у республіках СРСР, вважає він, підготовлені радянськими спецслужбами з відома тодішнього президента Союзу Горбачова і є реалізацією його стратегії "оновленого Союзного Договору".

"Міжетнічні сутички, зброю і кадри для їхнього розпалювання до стану війни були таємно підготовлені КДБістами і обкомівцями, яких до 1992 року безпосередньо контролював генсек, а потім президент СРСР Горбачов. КДБ і ЦК КПРС з його відома фінансували мережу так званих "інтерфронтів" у Прибалтиці, Молдові, Казахстані. Це були реваншистські організації, які виступали проти незалежності союзних республік і за відділення населених росіянами районів, за збереження домінантного статусу російської мови (відповідно до так званої "доктрини Алксніса")", - вважає Гузь.

Він зазначив, що за 20 років опубліковано досить спогадів і розслідувань про ті процеси.

"Мета розпалювання штучного сепаратизму - зберегти Союз під гаслом порятунку від хаосу і насильства. Це був секретний "план Б" на випадок, якщо Горбачову не вдасться змусити партійних лідерів у республіках до підписання так званого "оновленого Союзного Договору", зі збереженням його посади президента СРСР. Йому таки не вдалося, республіки оголосили незалежність - і вже у 1992 році всюди несподівано виникли справжні локальні війни. На щастя, скористатися цим для відновлення СРСР не вдалося, але заморожені конфлікти під контролем Росії досі роблять неможливим нормальне життя в регіоні", - сказав Гузь.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram