ГоловнаЕкономікаДержава

Україна подала заперечення на російський позов щодо боргу у $3 млрд

Позиція української сторони полягає в тому, що борг став результатом примусу

Україна подала заперечення на російський позов щодо боргу у $3 млрд
Фото: Макс Левин

Україна у п'ятницю, 27 травня, подала до Високого суду Англії заперечення проти російського позову щодо боргу у $3 млрд.

Про це йдеться у спільній заяві Міністерства фінансів і Міністерства закордонних справ.

Позивач - компанія The Law Debenture Trust Corporation - звернувся до англійського суду від імені Росії в лютому 2016 року.

У запереченнях зазначається, що угода про запозичення від 2013 року є нечинною і не підлягає примусовому виконанню. Україна вказує, що уряд не мав необхідної дієздатності на укладення угоди, яка порушувала встановлені тоді межі запозичень. Крім того, Україна вважає, що угоду було укладено у результаті примусу з боку Росії, що здійснювався протягом всього 2013 року з метою не допустити укладення Україною Угоди про асоціацію з Євросоюзом.

У зв'язку з цим, у МЗС та Міністерстві фінансів підкреслили, що Україна має намір рішуче захищати свою позицію у цій справі, і "такий захист є одним із елементів більш масштабної юридичної стратегії, спрямованої на притягнення Росії до відповідальності за агресію та інші протиправні дії відносно України, зокрема за незаконну окупацію Кримського півострова".

Нагадаємо, Україна заборгувала Росії $3 млрд за спірними облігаціями, випущеними наприкінці 2013 року як частина допомоги режиму Віктора Януковича в обмін на відмову від Асоціації з Євросоюзом. Президент РФ Володимир Путін обіцяв Януковичу $15 млрд, але через Євромайдан видав тільки $3 млрд.

Минулого року Україна реструктурувала більшість євробондів, домігшись від приватних кредиторів списання 20% боргу. Однак Росія заявила, що вона офіційний кредитор, і тому пропозиція України неприйнятна. Україна у свою чергу відкинула можливість погашення боргу без реструктуризації і ввела мораторій на його виплату.

1 січня Росія оголосила, що Україна не здійснила платіж у загальній сумі 3,075 млрд дол. США, і таким чином увійшла у стан дефолту. Російська влада звернулася до компанії The Law Debenture Corporation plc і почала процедури, необхідні для подачі позову до англійського суду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram