ГоловнаЕкономікаБізнес

ДФС закликали відкрити списки компаній з "зони ризику"

У список ризикованих потрапляють тільки 6% митних декларацій, але реально під нагляд підпадають близько 30% вантажів.

ДФС закликали відкрити списки компаній з "зони ризику"

Державна фіскальна служба повинна зробити онлайн-сервіс, де буде відкрито інформацію про компанії, які порушили митні правила, незважаючи на попередження про зарахування їх до ризикованих.

Про це під час круглого столу на тему "Коли українська митниця стане європейським сервісом?" заявила голова громадської організації "Митний контроль" Інна Біленко.

"Кожен представник бізнесу буде мати можливість перевірити свого партнера за критерієм ризикованості - бачити, коли компанія отримувала повідомлення про застосування ризиків і, не дивлячись на попередження, скоїла порушення митних правил, чим зіпсувала свою репутацію. Інформація буде у вільному доступі - сервіс дає можливість перевірки партнера і українським, і зарубіжним компаніям", - цитують Біленко "Українські новини".

За її словами, сьогодні система ризиків не захищена від зовнішнього втручання. Наприклад, кожна регіональна митниця може вносити додаткові критерії в систему ризиків. Крім того, митники мають право внести в базу ризиків компанії з надання силових структур.

"Це значно збільшує кількість вантажів, які потрапляють у "зону ризику". І хоча, за даними представників Державної фіскальної служби, в список ризикованих потрапляють тільки 6% митних декларацій, реально під нагляд підпадають близько 30% вантажів", - говорить Біленко.

Для того, щоб уникнути зловживань під час внесення компаній у базу ризиків, голова "Митного контролю" пропонує НАБУ провести аудит, а також ввести персональну відповідальність для представників ДФС за безпідставне внесення компанії до списків ризикованих.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram