ГоловнаПолітика

Вакарчук: Україна - не абсолютно природне утворення (оновлено)

Співак пропонує українцям об'єднуватися не навколо мови, а навколо прагматичних цінностей.

Вакарчук: Україна - не абсолютно природне утворення (оновлено)

Лідер "Океану Ельзи" Святослав Вакарчук заявив, що Україна не є абсолютно природним утворенням.

Він сказав це в п'ятницю, 27 травня, виступаючи з лекцією на Львівському медіа-форумі.

"Держава, яка була створена 1991 року, була створено під впливом певних об'єктивних історичних обставин і не є абсолютно природним утворенням. Вона було створено з різних шматочків різних країн, різних частин людей, які ідентифікували себе українцями, які мали різну історію, різне бачення майбутнього, різне походження, різну мову, врешті-решт, і ходили в різні церкви", - заявив Вакарчук.

На його думку, це дозволяє політикам грати на почуттях громадян і використовувати їх у своїх інтересах. Він вважає, що у 21 столітті Україна як держава не можна будувати за принципом "свій за походженням" або "свій за мовою". Вакарчук пропонує українцям об'єднатися навколо спільних прагматичних принципів і цінностей.

"Нам потрібно змінити парадигму, що таке наша держава, хто її будує і для кого. Потрібно перестати будувати державу на кровному патріотизмі, а почати будувати на конституційному патріотизмі. Об'єднувати спільні цінності, спосіб життя, правила гри, Конституція... Легко політику, як це робилося 25 років, розділити нас за принципом, якою мовою ми розмовляємо чи в яку церкву ми ходимо. Але чи можна розділити націю за принципом, хто за чесний суд чи проти? Або хто за свободу преси чи хто проти?" - пояснив Вакарчук.

Оновлення. Згодом у твіттері Вакарчука з'явився запис, в якому він стверджує, що його слова перекрутили: "Україна є Природним Утворенням! Шановні журналісти! Не пересмикуйте моїх слів. І не поширюйте нісенітницю. Дякую!"

Нагадаємо, що Вакарчук у 2007-2008 роках був депутатом Верховної Ради України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram