ГоловнаЕкономікаФінанси

Нацбанк знизив облікову ставку з 19% до 18%

Рішення пов'язане з уповільненням темпів інфляції.

Нацбанк знизив облікову ставку з 19% до 18%
Фото: EPA/UPG

Національний банк з 27 травня знижує облікову ставку з 19% до 18%.

Як повідомляє прес-служба регулятора, це пов'язано з уповільненням темпів споживчої інфляції. У квітні 2016 року вона вперше за два роки впала до однозначного рівня - 9,8%. Зростання цін стримує слабкий внутрішній попит, стримана монетарна політики і зміцнення обмінного курсу гривні протягом останніх місяців.

Нацбанк передбачає, що на кінець цього року інфляція буде в районі 9-15%, а наступного року сповільниться до 6-10%.

Цього року будуть інфляційні сплески, пов'язані з підвищенням комунальних тарифів. Але в середньостроковій перспективі це, навпаки, буде сприяти зниженню інфляції завдяки усуненню спотворень у процесах ціноутворення в майбутньому. По-друге, це буде стримувати тиск на інфляцію з боку платоспроможного попиту населення на інші товари і послуги вже у 2016 році.

При цьому регулятор підкреслює, що ключовим фактором для досягнення цінової стабільності в Україні, як і раніше, залишається продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом, рішучість Кабміну проводити необхідні реформи і їхня підтримка з боку Верховної Ради.

Нагадаємо, 2015 року облікова ставка доходила до 30%, але із серпня НБУ почав поступово знижувати її - спочатку до 27%, потім до 22%, а минулого місяця - до 19%.

Облікова ставка НБУ - це монетарний інструмент, за допомогою якого Національний банк встановлює для комерційних банків орієнтир для вартості залучених і розміщених грошових ресурсів. Облікова ставка є найнижчою серед відсоткових ставок Національного банку України і є базовим індикатором для оцінки вартості грошових коштів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram