ГоловнаКультура

В Україні почала роботу ініціатива "Остання адреса"

Проект працює з пам'яттю про жертв репресій часів Радянського Союзу

В Україні почала роботу ініціатива "Остання адреса"

В Україні розпочинає роботу меморіальний проект "Остання адреса", метою якого є увічнення пам'яті жертв політичних репресій в роки радянської влади.

Як повідомляють на сторінці проекту у фейсбуці, результатом роботи проекту буде встановлення багатьох тисяч персональних меморіальних знаків на фасадах будинків, адреси яких стали останніми прижиттєвими адресами жертв репресій.

"Дуже важливо, що завданням народного меморіалу є увічнення пам'яті простих громадян, жертв політичних репресій, а не тільки "vip-постраждалих" з-поміж державних діячів, військових, письменників і діячів мистецтва, які зазвичай удостоюються меморіальних дощок і пам'ятників", - йдеться в описі проекту.

Основне джерело відомостей, які використовують під час пошуку і звірки інформації на меморіальних знаках, - база даних спільноти "Меморіал", у якій із регіональних книг пам'яті зібрано архівну інформацію про майже три мільйони громадян СРСР, які постраждали від політичних репресій.

На сторінці проекту "Остання адреса" опубліковано інструкцію для тих, хто хоче ініціювати встановлення таблички. Для цього потрібно відправити в робочу групу заявку на адресу [email protected].

У заявці слід вказати:

    

ваше ім'я, електронну адресу, контактний телефон, повне ім'я репресованого, в пам'ять про якого ви хотіли б встановити знак "Останнього адреси";    

остання адреса репресованого - місто, вулиця, номер будинку і, якщо відомо, квартири;    

відомі вам ключові дати життя репресованого (щонайменше рік): дату народження, дату арешту і дату смерті;    

чи був репресований реабілітований (якщо так, потрібно вказати рік реабілітації);   

чи є ви родичем репресованого і чи знаєте, чи живі сьогодні інші близькі родичі репресованого;    чи

живете ви в будинку, де хотіли б установити знак "Останньої адреси";    

якщо інформацію про репресованого взяли з відкритого джерела, вкажіть його.

Зазначають, що ініціатор установлення знака оплачує його виготовлення і розміщення - але тільки після того, як пройдуть усі архівні пошуки, які підтверджують відомості про репресованого, а також відбудеться організаційна підготовка і буде визначено дату встановлення знака. Під час подання заявки жодних грошей платити не потрібно.

Докладна інформація - на сайті проекту. "Остання адреса" - проект неурядової організації "Меморіал", який отримав розвиток у Росії і який діє з ініціативи Німеччини. Там понад 20 років тому запустили проект "Камінь спотикання", відтоді він поширився в 650 містах 11 країн Європи. У його рамках установлено більш ніж 45 тис. меморіальних табличок на згадку про жертв Голокосту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram