ГоловнаПолітика

Проблеми з електрикою в Криму будуть ще 4-5 років, - Гончар

Дефіцит існуватиме як мінімум, поки не добудують новий енергоблок Ростовської АЕС

Проблеми з електрикою в Криму будуть ще 4-5 років, - Гончар
Фото: Макс Требухов

Усі чотири гілки енергомоста наразі не здатні компенсувати дефіцит електроенергії в окупованому Росією Криму.

Таку думку на круглому столі в Інституті Горшеніна висловив Михайло Гончар, президент центру глобалістики "Стратегія ХХІ".

"На російській території з того боку Керченської протоки існує дефіцит потужностей для виробництва електроенергії, тому всі гілки не здатні вирішити проблему енергозабезпечення півострова. Суть проблеми полягає в тому, що треба переключити систему постачання Кримського півострова з "північ-південь" на "схід-захід". А це означає кардинальну перебудову всієї енергетичної системи", - сказав він.

Гончар зазначив, що південь Росії в цілому і Краснодарський край зокрема є енергодефіцитними районами і залишатимуться такими, поки у 2019 році не буде побудовано новий енергоблок Ростовської атомної електростанції.

"Тому жителів Криму і далі чекатимуть відключення, пов'язані як з аномальним режимом роботи енергосистеми, так і з тим комплексом робіт, який виконується з тим, щоб задовольняти потреби угруповання збройних сил", - сказав він.

Експерт вважає, що проблеми з електрикою в Криму існуватимуть ще 4-5 років.

Нагадаємо, з грудня по травень Росія запустила чотири нитки енергомоста в Крим. Як стверджує влада РФ, зараз півострів має потужністю 1270 МВт, а очікуваний річний рівень споживання - 1100-1150 МВт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram