ГоловнаПолітика

Савченко повертається в Україну серед іншого, й тому, що СБУ затримала Єрофєєва та Олександрова, - Лубківський

СБУ забезпечила швидке доправлення ГРУшників до Києва після їхнього затримання

Савченко повертається в Україну серед іншого, й тому, що СБУ затримала Єрофєєва та Олександрова, - Лубківський

Колишній радник глави СБУ Маркіян Лубківський вважає, що у поверненні Надії Савченко в Україну є заслуга Валентина Наливайченка.

"Заслуга Наливайченко в тому, що затриманих російських військових відразу після затримання негайно доправили до Києва, захистили від усіх можливих ризиків, і вони стали другою частиною взаємної передачі на Надію Савченко, на яку ми всі очікуємо з нетерпінням", - заявив Лубківський.

"Факт затримання ГРУшників отримав безпрецедентний медійний резонанс з метою надання доказів російської збройної агресії проти України і присутності на нашій території російських військових. Саме цей фактор дозволив тоді почати процес підготовки обміну", - заявив він.

Нагадаємо, 25 травня 2016 року з Ростова-на-Дону вилетів президентський борт з Надією Савченко.

У свою чергу президент Петро Порошенко помилував двох російських військових - Олександра Александрова і Євгена Єрофєєва, засуджених за ведення агресивної війни проти України, участь у терористичній групі та скоєння терористичного акту.

Александрова і Єрофєєва поранили і взяли в полон українські військові 16 травня 2015 року у місті Щастя Луганської області. Через два дні офіційний представник російського Міноборони генерал-майор Ігор Конашенков заявив, що вони звільнилися зі збройних сил задовго до свого затримання. 19 травня СБУ опублікувала відео, на яких Александров і Єрофєєв визнавали себе діючими військовослужбовцями 3-ї Гвардійської бригади спеціального призначення, які прибули на територію сусідньої держави за наказом.

Згодом вони відмовилися від зізнань.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram