ГоловнаПолітика

Поповнити флот ВМС України могли б списані натовські кораблі, - Тетерук

У "Народному фронті" прокоментували наміри Міноборони

Поповнити флот ВМС України могли б списані натовські кораблі, - Тетерук
архивное фото
Фото: facebook.com/backandalive

Масове оновлення корабельного складу Військово-Морських сил України вкрай необхідне в умовах російської агресії, і для цього треба в подальшому суттєво збільшувати бюджетні витрати на оборону, - як це робив уряд Арсенія Яценюка.

Про це заявив народний депутат фракції "Народний фронт" Андрій Тетерук, коментуючи заяву представниці Міноборони про те, що планується кардинально оновити корабельний склад Військово-Морських сил і побудувати близько 30 бойових кораблів і катерів до 2020 року.

"Названа Міноборони кількість нових кораблів дійсно необхідна для захисту України з моря. Зараз ВМСУ налічують близько 8 бойових кораблів і катерів і кілька допоміжних суден. Причому частина з них - дуже старі. Цього не вистачить ні для протидії Чорноморському флоту Росії (у якого понад 30 бойових одиниць), ні для виконання конкретних завдань з оборони узбережжя і захисту судноплавства. Тим більше, Україна втратила ракетний боєкомплект для більшості своїх кораблів під час окупації Криму, а нових ракет не виробляє. Отже, навіть умовно дієздатні українські кораблі потрібно терміново міняти, щоб флот міг використовувати якісь нові ракетні системи. Інакше будемо втрачати кораблі і моряків, як це вже було у 2014 році біля Маріуполя", - пояснив Тетерук.

Водночас, підкреслив він, заплановане Міністерством оборони масове будівництво флоту вимагає подальшого щорічного збільшення бюджетних витрат на оборону в обсягах, заданих урядом Арсенія Яценюка у 2014-2016 роках.

"Звільнений Міноборони темп будівництва флоту, - 30 одиниць за 4 роки, - вимагає різкого збільшення фінансування державного оборонного замовлення. Вартість одного тільки стартового корабля проекту "Український корвет" (проект 58250) - близько 8 мільярдів гривень. І це корабель, який будується з 2011 року та зараз готовий лише на 17%. Ми у профільному парламентському комітеті регулярно заслуховуємо питання цього багатостраждального корвета. Щоб побудувати не один цей корвет, а необхідні десятки - треба щорічно збільшувати оборонні витрати бюджету мінімум на 50%, як це робив прем'єр Яценюк. А ще ж треба далі підвищувати зарплати військовим. Тому що нові сучасні типи кораблів потребуватимуть кваліфікованих з нуля офіцерів і мічманів", - сказав Андрій Тетерук.

Для зменшення витрат на масоване оновлення ВМСУ, зазначив він, необхідно домагатися безкоштовної передачі Україні старих кораблів і систем озброєння країнами НАТО.

"Країни НАТО мають бути зацікавлені у наданні Україні летальної зброї - адже ми у війні з Росією захищаємо всю Європу, весь цивілізований світ. І якраз передача старих військових кораблів США, Німеччини, Скандинавії бідним членам НАТО є дуже поширеною практикою. Саме так створювалися ВМС балтійських країн, Румунії, Болгарії після їхнього вступу до НАТО. Треба просити, вимагати, насамперед, ті типи кораблів і зброї, які ми самі не зможемо швидко запустити у виробництво. Це суттєва економія для українського бюджету і для західного. Адже в НАТО є сотні щодо нових кораблів, які вони хочуть продати на метал, щоб зменшити експлуатаційні витрати і фонд зарплати морякам. Сполучені Штати мають більше законсервованих кораблів, ніж влізе в усі наші військово-морські бази", - зазначив Андрій Тетерук.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram