ГоловнаСвіт

Генсек НАТО офіційно підтвердив намір Альянсу посилити східний фланг

Рішення будуть прийматися на саміті НАТО у Варшаві 8-9 липня

Генсек НАТО офіційно підтвердив намір Альянсу посилити східний фланг
Йенс Столтенберг
Фото: EPA/UPG

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг підтвердив наміри країн-членів альянсу зміцнити східний фланг. До цього моменту такі повідомлення носили неофіційний характер, повідомляє Радіо Польща.

Рішення будуть прийматися на саміті НАТО у Варшаві 8-9 липня.

"Ми вирішили, що це буде багатонаціональна присутність сил НАТО. Деякі союзники, а саме США, Великобританія і Німеччина, вже задекларували готовність до зміцнення східного флангу. Однак, є ще багато деталей, за якими потрібно досягти згоди, перед нами ще багато рішень, які мають бути ухвалені. Ми говоримо про це з нашими військовими стратегами, з експертами. Остаточні рішення будуть прийняті на саміті НАТО, який пройде у Варшаві", - сказав Столтенберг.

За неофіційною інформацією, зміцнення східного флангу полягатиме у відправці близько 4 тисяч солдатів НАТО у Польщу і країни Балтії.

Нагадаємо, у квітні глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський закликав НАТО зміцнювати східний фланг альянсу для протидії Росії.

На початку березня міністр оборони Польщі Антоній Мацаревич анонсував повноправне членство країни в альянсі після саміту країн-членів НАТО у Варшаві.

За місяць до цього генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що міністри оборони країн-членів альянсу збираються розширити військовий контингент у Східній Європі на кордонах з Росією. Йдеться про розміщення шести тисяч військовослужбовців НАТО. Цей контингент не постійний, він буде піддаватися ротації. Остаточне рішення має бути прийнято на саміті альянсу у Варшаві.

Раніше Столтенберг заявив, що НАТО в посилює військову присутність у країнах Балтії через російські погрози.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram