ГоловнаКультура

Переможцем 69-го Каннського кінофестивалю став британський режисер Кен Лоуч (оновлено)

Журі на чолі з Джорджем Міллером прийняло рішення про кращі фільми

У Каннах проходить церемонія закриття 69-го міжнародного кінофестивалю. Міжнародне журі, яке цьогоріч очолює режисер Джордж Міллер ("Божевільний Макс"), розподілило основні нагороди.

"Золоту пальмову гілку" журі присудило фільму "Я, Деніель Блейк" Кена Лоуча. Це друга "гілка" відомого режисера - 2006 року він отримав головну нагороду Канн за фільм "Вітер, що гойдає верес". Загалом Лоуч має 12 різних нагород Каннського кінофестивалю.

Гран-прі вручили Ксав'є Долану за його фільм "Це усього лише кінець світу".

Нагороду за кращу режисуру розділили на двох - між Олів'є Ассайясом ("Персональний покупець") і Крістіаном Мунджіу ("Випускний").

Кращий сценарій – "Комівояжер" Асхара Фархаді.

"Гілка" за кращу жіночу роль йде Жаклін Хосе за роботу у фільмі "Ma'Rosa" Брійянте Мендоси.

Приз журі дістається фільму британки Андреа Арнольд "Американське серденько" (American Honey).

"Срібна пальмова гілка" за кращу чоловічу роль дісталася Шахабу Хоссейні з фільма "Комівояжер" Асхара Фархаді.

Почесну "Золоту пальмову гілку" вручили французькому акторові Жану-П'єру Лео.

Журі, що визначало найкращий дебют на фестивалі, вручило нагороду "Золота камера" французького фільму "Божественні" режисера Уді Беньяміни з програми "Двотижневик режисерів".

Нагадаємо, цього року у конкурсі було 20 фільмів. Улюбленцем критиків була трагікомедія "Тоні Ердманн" німецького режисера Марен Еде. Вона також була відзначена журі міжнародної федерації кінопреси FIPRESCI.

Рейтинг оцінок критиків у журналі Screen
Рейтинг оцінок критиків у журналі Screen

У складі журі - Джордж Міллер, Мадс Міккельсен, Ласло Немеш, Кірстен Данст, Валерія Голіно, Дональд Сазерленд, Арно Деплешен, Катаюн Шахаб і Ванесса Параді.

Напередодні вручили нагороди кращим фільмам у другому за значущістю конкурсі Канн - "Особливому погляді". Кращим фільмом був визнаний "Найщасливіший день у житті Оллі Макі" фінського режисера Юхо Куосманена. Приз журі отримала "Гармонія" Фукади Коджі, найкращим режисером визнано Метта Росса за "Капітана Фантастик".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram