ГоловнаПолітика

Робота Київради майже місяць заблокована

Завтра відбудеться зустріч Кличка зі "Свободою"

Робота Київради майже місяць заблокована
Фото: Вадим Васильчук / Facebook

Депутати Київської міської ради не приймають рішення з 21 квітня. Заплановане на сьогодні засідання, як повідомили LB.ua кілька депутатів, теж не відбулося.

Після бійки в будівлі Київради 21 квітня за участю невідомих людей у камуфляжній формі і депутатів фракції "Свободи", останні заблокували трибуну і президію Київради, вимагаючи розслідувати цей інцидент. "Свободу" підтримали фракції "Самопомочі", "Батьківщини" і "Єдності", відмовляючись голосувати.

На минулому засіданні в четвер, 12 травня, після блокування президії в Київраді про розслідування інциденту, що стався 21 квітня, відзвітували керівник поліції Києва Андрій Крищенко і в.о. прокурора столиці Олег Валендюк. Однак після цього мер Віталій Кличко закрив засідання.

"Керівництво Київради не може дати відповідь, хто запустив "тітушок" у будівлю Київради. Або вони не контролюють ситуацію навіть у будівлі КМДА, або ж хтось когось покриває", - заявив LB.ua депутат від "Самопомочі" Вадим Васильчук.

Сьогодні, 17 травня, відбулося засідання погоджувальної ради, на якому, за словами секретаря Київради Володимира Прокопіва, не було керівника фракції "Свобода" Юрія Сиротюка.

"Заступник керівника (фракції - ред.) прийшов лише в кінці, заявив, що вони вимагають конкретних дій (для розслідування інциденту 21 квітня - ред.), а конкретні дії Київрада робить. Я сподіваюся, що завтра буде ще одна погоджувальна рада, і ми продовжимо роботу, тому що питань зібралося дуже багато", - зазначив Прокопів.

"Деякі політичні сили вважають, що до тих пір, поки не буде проведено розслідування, Київрада працювати не може. Я з цим категорично не згоден. Дійсно факт присутності невідомих людей у приміщенні Київради, тим більше побиття депутатів Київради є неприпустимим. Але вважаю, що кожен мусить робити свою роботу: правоохоронні органи - свою, а Київська міськрада - свою, яка стосується господарської діяльності Києва", - додав він.

"Важко коментувати цю ситуацію, але я не виключаю, що є люди, які вважають, що що гірша ситуація в місті, тим краще для політичної сили, оскільки спливають якісь політичні дивіденди. Але я вважаю, що в ситуації, коли Київрада не приймає рішення, і місто не розвивається, - втрачають всі", - сказав секретар Київради.

Прокопів також підтвердив, що на час проведення службового розслідування від обов'язків відсторонено керівника охорони КМДА.

"Сьогодні на погоджувальній раді я повідомив, що за результатами обговорення влада, по-перше, звернулася до столичного Управління поліції охорони з тим, щоб було надано оцінку про неналежне виконання обов'язків начальником охорони будівлі Київської міської ради. Щоб було проведено перевірка дій співробітників охорони 21 квітня. І на час цієї перевірки щоб було відсторонено від виконання обов'язків начальника охорони будівлі Київради.

По-друге, почалася службова перевірка в КМДА щодо дій її співробітників під час подій 21 квітня. Керівником і відповідальним за цю перевірку призначено першого заступника голови КМДА Геннадія Пліса. І по-третє: ми готові, тримаючи на контролі розслідування правоохоронних органів, запросити знову їх сюди для отримання депутатами інформації про хід розслідування і його результати", - заявив сьогодні Віталій Кличко, передає його прес-служба.

У свою чергу, голова фракції "Свобода" Юрій Сиротюк повідомив LB.ua, що завтра відбудеться перша за час роботи нинішнього скликання Київради зустріч його фракції з Кличком, де будуть обговорюватимуть можливі виходи з конфліктної ситуації.

Нагадаємо, 21 квітня засідання Київради було зірвано після того, як будівлю штурмували противники знесення кіосків і заборони продаж у них алкоголю після 23:00.

У Київраді сталася бійка між невідомими людьми у камуфляжній формі, які перебували всередині Київради біля виходу, і депутатами фракції "Свобода". Зокрема, травму голови отримав депутат Олег Гелевей, травмовано також Володимира Назаренка та Михайла Буділова.

Гоова фракції "Свобода" в Київраді Юрій Сиротюк уточнив, що конфлікт виник, коли депутати-"свободівці" намагалися дізнатися, яку організацію представляють невідомі особи в зеленій формі без розпізнавальних знаків, які перебувають на першому поверсі Київради. Згодом депутати викликали поліцію, і понад 50 осіб доправили в Шевченківське управління поліції. За фактом сутички почато кримінальне провадження за ст. 296 (хуліганство) Кримінального кодексу України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram