ГоловнаПолітика

Посли західних країн закликали Україну провести ЛГБТ-марш

Дипломати візьмуть участь у Марші рівності 12 червня

Посли західних країн закликали Україну провести ЛГБТ-марш
Фото: ukraine.usembassy.gov

Посли 13 країн закликали владу України забезпечити ЛГБТ-спільноті безпеку під час запланованого на 12 червня Маршу рівності.

Спільна заява послів, приурочена до Міжнародного дня проти гомофобії і трансфобії, є, зокрема, на сайті посольства США в Україні.

"У відкритому демократичному суспільстві цінності толерантності і поваги до різноманітності вважаються фундаментальними. Відповідно, ми спільно закликаємо поліцію і чиновників міської влади Києва підтримати і захистити право ЛГБТ (лесбіянок, геїв, бісексуалів, трансгендерів та інтерсексуалів) і тих, хто їх підтримує, на проведення Маршу рівності, запланованого на 12 червня. Ми також просили б усіх українців поважати право своїх співгромадян на мирні зібрання. Цей заклик стосується й інших населених пунктів України, де можуть плануватися такі заходи", - сказано в заяві.

Посли нагадують, що протягом минулого року на учасників таких заходів здійснювалися напади. Дипломатична спільнота планує здійснювати спостереження і долучитися до участі в марші.

"Ми пропонуємо представникам громадянського суспільства і бізнесу також висловити свою підтримку", - зазначили дипломати.

Посли також відзначають суттєвий прогрес України на шляху визнання і захисту прав людини, згадуючи в цьому контексті Національну стратегію у сфері прав людини і План дій, який забезпечує її виконання, а також впровадження механізмів захисту від дискримінації на робочому місці за ознаками сексуальної орієнтації або гендерної ідентичності.

Заяву підписали посли Бельгії Люк Якобс, Канади Роман Ващук, Данії Крістіан Донс Крістенсен, Фінляндії Юга Віртанен, Франції Ізабель Дюмон, Німеччини Крістоф Вайль, Італії Фабріціо Романо, Нідерландів Кейс Кломпенхаувер, Норвегії Йон Елведал Фредріксен, Швеції Андреас фон Бекерат, Швейцарії Гійом Шойрер, Великобританії Джутіт Гоф і США Джеффрі Пайєтт.

Нагадаємо, минулого року на Марш рівності у Києві напали кілька десятків молодих людей. Вони кинули в натовп петарди, начинені вражаючими елементами, і димові шашки. Серйозне осколкове поранення в шию отримав міліціонер. Загалом постраждали дев'ять співробітників міліції. Після маршу радикали ловили його учасників на прилеглих вулицях. Втім, серйозно постраждалих серед гей-активістів не було. У результаті сутичок було затримано 35 осіб. Майже всіх відразу ж відпустили.

8 квітня 2016 року Оболонський райсуд Києва засудив до двох років позбавлення волі умовно чотирьох обвинувачених у нападі на учасників Маршу рівності.

Напади на заходи, які проводить ЛГБТ-спільнота, були такок у Львові.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram