ГоловнаКультура

Покази українських фільмів в Афінах довелося перенести через протест ліворадикалів

Проведення проекту "Побачити Україну" в Греції призупинили

Покази українських фільмів в Афінах довелося перенести через протест ліворадикалів
Фото: Докудейс

13 травня в Афінах стартував проект "Побачити Україну: Docudays UA подорожує світом", у рамках якого проходять покази українських документальних фільмів, дискусії та фотовиставка Олександра Глядєлова.

Як повідомляють організатори проекту, в ніч напередодні відкриття фестиваль довелося перенести - менеджери Exile Room, головної фестивальної локації в Греції, з якими була попередня домовленість, відмовилися проводити українські покази.

Організатори звернулися в Посольство України з проханням перенести покази і дискусії у приміщення Посольства.

Перенесення показу зумовлене погрозами протестів з боку ліворадикальних грецьких активістів. Втім, незважаючи на те, що покази все-таки перенесли в інше місце, активісти, які називають себе "грецькими антифашистами", зібралися під стінами Exile Room. Згодом вони вирушили в бік галереї, де через тиждень має відкритися виставка фотографій Олександра Глядєлова "Чуєш, брате?" Як повідомляють організатори "Побачити Україну", активісти залякували власників галереї і звинувачували їх у "підтримці українських нацистів". Також повідомляють, що джерела активістів поширюють неправдиву інформацію про проект "Побачити Україну" і звинувачують організаторів у спробі оббрехати жителів Криму і Донбасу.

"На прикладі ініціативи Docudays UA у сфері культурної дипломатії ми побачили, як ведеться інформаційна кампанія проти України і як важливо не піддаватися на провокації і не вірити, що греки вороже ставляться до України. Це не так. Проросійські сили навмисне створюють цей міф", - зазначає піар-менеджер проекту Ольга Бірзул.

Протягом перших трьох днів фестивалю глядачі в Афінах подивилися фільми "Євромайдан. Чорновий монтаж", короткометражні фільми "Медик іде останньою" Світлани Шимко і "Сери і сеньйори" Олександра Течинського. Крім того, відбулася дискусія "Куди прямує Україна після Євромайдану" за участю українських і грецьких експертів - філософа Володимира Єрмоленка, журналістки Тетяни Огаркової, грецького професора з геостратегії Нікоса Лігероса і історика Михаліса Варласа.

Команда "Побачити Україну" призупинила другу частину грецького фестивалю, запланованого на 27-29 травня, щоб знайти безпечніші локації.

"Побачити Україну" успішно пройшов у Франції, заплановано провести український фестиваль у Німеччині, Іспанії та Італії. Організатором фестивалю є міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram