ГоловнаКультура

З бібліотеки Вернадського в Києві вкрали книгу "Апостол" 1574 року (оновлено)

У світі збереглося близько 100 примірників цієї книги, а в бібліотеці їх було п'ять

З бібліотеки Вернадського в Києві вкрали книгу "Апостол" 1574 року (оновлено)
Фото: pravda.com.ua/Дмитрий Гнап

У Києві з Національної бібліотеки імені Вернадського зникла старовинна книга "Апостол" Івана Федорова, надрукована 1574 року у Львові.

Про це повідомляє офіційний сайт столичного управління Нацполіції.

"10 травня 2016 року в чергову частину Шевченківського управління поліції надійшло повідомлення про те, що з бібліотеки на вулиці Володимирській з відділу стародруків викрали книгу 1574 року видання", - йдеться в повідомленні.

Начальник прес-служби бібліотеки Лідія Поперечна підтвердила факт зникнення "Апостола". За її словами, у світі збереглося близько 100 примірників цієї книги, а в бібліотеці імені Вернадського їх було п'ять.

Поліцейські провели першорядні слідчі дії, опитали співробітників бібліотеки. Відкрито провадження за ч. 1 ст. 185 (крадіжка).

Оновлення. У поліції розповіли подробиці викрадення "Апостола", також з'явилися перші прикмети викрадача.

За словами працівників бібліотеки, до них прийшов чоловік, який назвався представником контролюючого органу, і надав копії документів для проведення звірок тих книг, які у них зберігаються. Після чого назвав список тих видань, які він хотів би перевірити. При цьому попросив окреме приміщення, де б він зміг спокійно працювати. Протягом дня людина кілька разів виходила з приміщення, залишаючи при цьому свої речі. В кінці робочого дня він вийшов і назад вже не повернувся. Коли персонал бібліотеки почав звіряти видані йому для ознайомлення видання, вони виявили відсутність стародруку", - повідомили в поліції.

Зараз поліція встановлює особу викрадача і робить дії, спрямовані на його затримання. Опубліковані прикмети злодія - чоловік 35-40 років, зріст близько 170 см, худорлявий, русяве волосся.

Нагадаємо, один з примірників "Апостола" активісти знайшли в резиденції Межигір'я екс-президента Віктора Януковича. Справжність книги підтверджено науковою довідкою Музею книги і друкарства України, підписаною заступником директора Л.Хаухою і знайденою там само. Крім "Апостола", в Межигір'ї виявили й інші пам'ятки українського друкарства, такі як "Мінея загальна" І. Гізеля 1680 року, "Апостол" М. Сльозки 1654 року, "Євангеліє" 1704 року й інші. Усі з відповідними науковими висновками про оригінал.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram