ГоловнаПолітика

Наливайченко: офшорні скандали вийшли за межі України і здорового глузду

Наливайченко: офшорні скандали вийшли за межі України і здорового глузду
Фото: Макс Требухов

Офшорні скандали довкола української влади вийшли за межі країни і здорового глузду. Таку думку у своєму фейсбуці висловив колишній голова СБУ, лідер громадсько-політичного руху "Справедливість" Валентин Наливайченко.

"Якби у серпні 2015 року хоча б один зі старих або нових антикорупційних органів відразу почав розслідування за наданими мною документами, то сьогодні незаконні оборудки припинили би, кошти повернули б у країну, а українська влада не втратила б безповоротно свій імідж", - заявив він.

Політик нагадав, що торік відправив запити з приводу офшорних фінансових операцій українських політиків і чиновників в компетентні органи, в тому числі в Генпрокуратуру України, Держфінмоніторинг, Національне антикорупційне бюро, ФБР, FATF, урядові установи країн-членів Євросоюзу, а також у санкційні підрозділи уряду США.

"Іноземні партнери взяли ці документи в роботу, про що свідчать розслідування прокуратури США, зокрема щодо панамського архіву", - зазначив Наливайченко.

Нагадаємо, Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів (ICIJ) оприлюднив базу даних, отриману на підставі "панамського архіву". Власниками офшорних рахунків виявилися 165 громадян України і 195 українських компаній.

У базі, зокрема, вказуються кондитерська фабрика "Конті" і 26 офшорних компаній сина колишнього прем'єр-міністра Миколи Азарова.

Журналіст "Слідство.інфо" Дмитро Гнап звертає увагу на те, що бенефіціаром офшорної компанії Intraco Management Ltd є заступник генерального директора корпорації "Рошен" Сергій Зайцев.

Раніше у ЗМІ оприлюднили інформацію, що ця офшорна компанія оплачувала відпочинок і навчання за кордоном доньки нардепа від БПП Ігоря Кононенка, а також перельоти чартерами Петра Порошенка, коли той уже став президентом. Крім того, за даними liga.net, фірма купувала паливо восени 2014 року у дочірньої компанії російського "Газпрому".

Документи належали панамській юридичній фірмі Mossack Fonseca і були отримані від джерела, відомого під псевдонімом "Джон Доу" (John Doe - в англійській мові так прийнято називати когось невідомого).

За допомогою цих документів відстежено приховані активи сотень політиків, чиновників, колишніх і нинішніх глав держав, знаменитостей і зірок спорту.

У документах перераховано понад 200 000 підставних фірм, фондів і трастових компаній, зареєстрованих у більш ніж 20 офшорних зонах по всьому світу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram