ГоловнаПолітика

Прокуратура попросила для івано-франківського блогера Коцаби 13 років

Його звинувачують у державній зраді за ролик із закликами саботувати мобілізацію

Прокуратура попросила для івано-франківського блогера Коцаби 13 років
Фото: kurs.if.ua

Прокуратура попросила Івано-Франківський міський суд засудити місцевого блогера Руслана Коцабу до 11 років позбавлення волі за статтею 111 Кримінального кодексу - державна зрада.

Як повідомляє місцеве видання "Курс", прокурор повідомив, що Коцабу зняли з військового обліку ще у 2006 році, але при цьому 17 січня 2015 року розмістив в Інтернеті відеозвернення до президента України, в якому публічно відмовився від мобілізації і закликав усіх наслідувати його приклад.

Також він їздив на окуповану територію, в одному з роликів з Луганської ОДА він звинуватив військових у вбивствах мирних жителів.

22 січня 2015 року Коцаба, отримавши запрошення від російських журналістів, взяв участь у програмі "Время покажет" на Первом канале, де було частково продемонстровано його звернення. Під час програми учасники звинуватили українську владу в убивстві мирних жителів. Потім на запрошення російських журналістів Коцаба вилетів до Москви на ефір телеканалу "Россия-1" для участі у програмі, яка мала антиукраїнський зміст. У програмі "НТВ" Коцаба заявив, що мобілізованим доведеться вбивати таких самих українців. Також, на думку прокуратури, він отримав від російського журналіста завдання виконати замовний матеріал про відмову від мобілізації жителів Прикарпаття. Було досягнуто домовленості, що Коцаба готуватиме репортажі нібито з власної волі і публікуватиме їх на Youtube.

Прокурор попросив звернути увагу на те, що Коцаба не заперечив факти і обставини справи і підтвердив, що розмістив звернення, визнав, що брав участь у програмах російських каналів за гроші, де обговорював події на сході України. Він визнав, що розповсюдив в Інтернеті зразок заяви про відмову від мобілізації.

Коцаба у свою чергу вважає, що його справа фальсифікована.

"За 15 місяців, які я перебуваю у в'язниці, суд і всі присутні не почули жодного доказу, жодного факту про мою державну зраду. Шановні, ви зараз присутні на підлій ганебній сторінці історії України, коли влада хоче змусити адекватних людей замовкнути. Мене закриють, щоб ви всі мовчали про те братовбивство, яке відбувається на Донбасі, на якому влада зробила бізнес. Влада зараз дійшла до межі, за якою починаються репресії", - заявив він.

Захист Коцаби вимагає виправдати його і зняти арешт з грошових коштів.

Нагадаємо, на початку лютого 2015 року івано-франківському журналісту Руслану Коцабі висунули звинувачення за підозрою в державній зраді. СБУ затримала журналіста, суд обрав як запобіжний захід арешт.

Правозахисна організація Amnesty International визнала Коцабу в'язнем совісті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram