ГоловнаСуспільствоЖиття

УПЦ МП відсторонила священика, який 9 травня начепив георгіївську стрічку

Протоієрей Андрій Пирогов не може здійснювати служби і треби

УПЦ МП відсторонила священика, який 9 травня начепив георгіївську стрічку
Фото: ria-m.tv

У Мелітополі настоятеля Свято-Успенського храму, протоієрея Андрія Пирогова усунули від служіння - і він готується їхати в Росію.

Про це повідомляє місцевий сайт ria-m.tv.

9 травня священнослужитель прикріпив на рясу георгіївську стрічку. Його неодноразово просили зняти неоднозначний символ, але він  відмовився зробити це, заявивши, що "ще два роки тому всі ходили 9 травня з такими стрічками".

Згодом стрічку зі священика зірвали разом із клаптем ряси.

"Церква завжди була, є і буде поза політикою. Коли я побачив Андрія Пирогова з георгіївською стрічкою, дуже здивувався. Через помічника попросив його зняти символ, щоб нікого не провокувати. Зробити це він чи то не захотів, чи то не встиг - стрічку зірвали люди. Я вважаю, що священнослужитель не повинен поводитися окремо від церкви. Якщо ти прийшов у рясі і з хрестом, які ще тобі стрічки потрібні? Христос був завжди, як би не змінювалася політична ситуація, і не потрібно використовувати суперечливі символи. Але настоятель Свято-Успенського храму вчинив інакше. Учора на зборах високопреосвященний Лука, архієпископ Запорізький і Мелітопольський зробив йому зауваження", - розповів благочинний церков Мелітополя протоієрей Максим Смирнов.

За його словами, Пирогов не може здійснювати служби і треби. Поки він знайде собі нову єпархію, матиме статус священнослужителя під забороною.

"Сам він у своєму вчинку розкаявся, але думки своєї не змінив. Раніше він уже висловлював свою антиукраїнську позицію і навіть виїжджав до Росії. Але потім повернувся і начебто свої вчинки переосмислив. А тепер знову почав висловлювати позицію, яка суперечить думці церкви. Ми вважаємо, що священнослужитель не має права розгойдувати і без того напружену ситуацію", - наголосив протоієрей Смирнов.

Нагадаємо, в Росії георгіївську стрічку як символ Перемоги почали використовувати з 2005 року. З початком російської агресії проти України її використовують сепаратисти і бойовики. В Україні символом перемоги зробили червоний мак.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram