ГоловнаПолітика

Базу "панамських документів" виклали у відкритий доступ

Бенефіціаром скандальної Intraco Management виявився топ-менеджер "Рошену".

Базу "панамських документів" виклали у відкритий доступ

Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів (ICIJ) оприлюднив базу даних, отриману на підставі "панамського архіву". Власниками офшорних рахунків виявилися 165 громадян України і 195 українських компаній.

У базі, зокрема, кондитерська фабрика "Конті", 26 офшорних компаній сина колишнього прем'єр-міністра Миколи Азарова.

Журналіст "Слідства.Інфо" Дмитро Гнап звертає увагу на те, що бенефіціаром офшорної компанії Intraco Management Ltd є заступник генерального директора корпорації "Рошен" Сергій Зайцев.

Раніше в ЗМІ публікували інформацію, що ця офшорна компанія оплачувала відпочинок і навчання закордоном дочки нардепа від БПП Ігоря Кононенка, а також перельоти чартерами Петра Порошенка, коли той уже став президентом. Крім того, за даними liga.net, фірма купувала пальне восени 2014-го в дочірньої компанії російського "Газпрому".

Документи належали панамській юридичній фірмі Mossack Fonseca і були отримані через джерело, відоме під псевдонімом "Джон Доу" (John Doe - в англійській мові так прийнято називати когось невідомого).

За допомогою цих документів відстежено приховані активи сотень політиків, чиновників, колишніх і нинішніх голів держав, знаменитостей і зірок спорту.

У документах перераховано більш ніж 200 тисяч підставних фірм, фондів і трастових компаній, зареєстрованих у понад 20 офшорних зонах по всьому світу.

Офшорні компанії не протизаконні, але найчастіше їхня функція полягає в тому, щоб приховувати джерело грошей і їхнього власника, а також уникати податків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram