ГоловнаПолітика

Новим послом США в Україні названо ініціаторку "кольчужного скандалу"

Марі Йованович через десятиліття повертається до Києва.

Новим послом США в Україні названо ініціаторку "кольчужного скандалу"
Фото: armenia.usembassy.gov

Новим послом США в Україні стане Марі Йованович, яка раніше очолювала диппредставництва у Вірменії та Киргизстані, а на початку "нульових" була тимчасовим повіреним США в Україні.

Про це пише газета "День" із посиланням на джерела в МЗС.

З 2012 року вона займає посаду головного заступникам помічника держсекретаря США у бюро з європейських і азійських справ.

Йованович народилася в Канаді в сім'ї емігрантів із Росії. У дитинстві разом із батьками переїхала у США, де закінчила Принстонський університет і Пушкінський інститут. 1986 року Йованович пішла на дипломатичну службу. Працювала в дипломатичних представництвах США в Могадишо (Сомалі), Лондоні (Великобританія), Москві (Росія) і Оттаві (Канада).

Із серпня 2001 року по червень 2004 року Йованович працювала заступницею американського посла і тимчасовою повіреною США в Україні. 2002 року вона першою порушила питання ігнорування Україною санкцій проти Ірану, коли наша держава продавала Саддаму Хусейну партію радіолокаційних систем "Кольчуга".

Після України Йованович якийсь час займала посаду старшого радника заступника державного секретаря США з політичних питань, після чого 2005 року вирушила послом у Киргизстан. 2008 року її перевели на посаду посла США у Вірменії, де вона пробула до літа 2011 року.

Йованович володіє російською мовою.

Нагадаємо, що нинішній посол Джеффрі Пайєтт продовжить роботу в Греції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram