ГоловнаСуспільствоЖиття

Київрада програла суд забудовнику у справі про продовження оренди земділянки на вулиці Гончара

Подано апеляцію

Київрада програла суд забудовнику у справі про продовження оренди земділянки на вулиці Гончара

Господарський суд Києва задовольнив позов компанії «Інвестиційно-будівельна група», яка будує житловий комплекс Fresco Sofia на вулиці Гончара, 17-23, у буферній зоні Софії Київської.

Про це LB.ua повідомила юрист у галузі охорони історичної спадщини Києва, голова ГО "Андріївський-Пейзажна Ініціатива" Марина Соловйова, посилаючись на відповідне рішення суду від 12 квітня, яке опубліковане в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Зокрема суд постановив поновити договір оренди земельної ділянки між ТОВ «Інвестиційно-будівельна група» і Київрадою, який минув 2011 року, і продовжив його на три роки.

"Суддя Сивакова В.В. не звернула уваги на закінчення строку позовної давності. Договір розірвали ще 2011 року, а компанія-забудовник подала позов лише 2015-го", - зазначає Соловйова.

"Особливий цинізм ситуації полягає в тому, що при Київраді тільки створено контрольну групу, яка повинна була розглянути варіанти демонтажу верхніх поверхів будівлі. Групу мали створити ще в грудні минулого року, коли Кличко вкотре обіцяв виконати вимоги ЮНЕСКО і знизити поверховість скандального монстра. Але всі ці півроку створення групи затягувалося з різних причин. Тепер ми знаємо, чому. І я не вірю, що ніхто в Київраді не знав про цей судовий позов", - обурилася ще одна громадська активістка Ірина Никифорова.

Водночас депутат Київради від фракції "Самопоміч" Ольга Балицька, яка увійшла в контрольну групу із забудови на Гончара, 17-23, повідомила активістів, що рішення суду не набуло чинності, оскільки, за словами юристів Київради, подано апеляцію. Вона також пообіцяла запросити на засідання контрольної групи юристів Київради й уточнити, чому не повідомили про позов.

Нагадаємо, ще в січні цього року мер Києва Віталій Кличко зажадав від забудовника знизити поверховість житлового комплексу Fresco Sofia, який зводять на вулиці Гончара, 17-23, у буферній зоні Софії Київської.

Проект Fresco Sofia передбачав, що висота будинку буде майже на 10 метрів більшою від містобудівних умов у цій зоні.

Цей об'єкт викликав зауваження ЮНЕСКО до України. Організація попередила, що може навіть виключити Софію Київську та Києво-Печерську лавру зі списку світової спадщини, якщо хаотична забудова охоронних зон триватиме.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram