ГоловнаКультура

Відділ голографії Національного музею історії працював на ЄДАПС

Усі голограми опинилися в руках приватної структури

Співробітники відділу голографії Національного музею історії України за 30 років роботи не зробили для нього жодної голограми. Але при цьому вони створювали експонати для приватного консорціуму "ЄДАПС".

Про це йдеться в сюжеті телепрограми "Наші гроші".

У 2015 році новий керівник музею Тетяна Сосновська виявила невідповідність: у відділі голографії музею немає жодної голограми, хоча сам відділ існував з 1980 року.

Художні голограми - це віртуальні копії ювелірних виробів, історичних цінностей, художніх композицій, музейних експонатів. Створюють такі тривимірні копії шляхом перенесення об'ємного зображення на спеціальне скло або плівку за допомогою лазерів. Тому виготовити голограму неможливо без оригінального експоната. Експонат необхідно вилучати з музейної експозиції щонайменше на кілька годин. Однак, доступу до таких цінних предметів, як, наприклад, скіфська пектораль, у приватних фірм немає. Але є він у Національного музею історії України.

Журналісти отримали кілька актів видачі цінних експонатів відділу голографії. Однак створені ним голограми несподівано опинилися у власності ТОВ "СП Голографія" з консорціуму ЄДАПС.

Голограма золотої скіфської пекторалі
Фото: hologr.com
Голограма золотої скіфської пекторалі

Консорціум ЄДАПС - фігурант численних корупційних скандалів. Зокрема, співзасновник компанії запатентував герб на закордонному паспорті. До 2013 року ЄДАПС був приватним монополістом на ринку виготовлення паспортів, водійських посвідчень, голограм для акцизів та інших документів.

І саме "ЄДАПС" нещодавно представляв художні голограми на міжнародних виставках. Колишній технічний директор ТОВ "СП Голографія" Георгій Бейлін розповів, що міжнародні виставки проводилися на прохання Міністерства культури України.

У ЗМІ є згадки про ці виставки. Наприклад, консорціум у рамках святкування 20-річчя незалежності України представляв дві експозиції голограм "Золоті скарби України" і "Християнські святині". Виставку ЄДАПС у Сингапурі в рамках офіційного візиту відвідував тодішній президент Віктор Янукович.

З 2016 року відділ голографії в Нацмузеї ліквідовано.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram