ГоловнаПолітика

Комітет Ради заявив про нестачу коштів на фінансування оборони

Від Порошенка вимагають втрутитися.

Комітет Ради заявив про нестачу коштів на фінансування оборони
Фото: facebook.com/ato.news

Комітет Верховної Ради з питань оборони і нацбезпеки звернувся до президента Петра Порошенка з проханням негайно знайти альтернативні джерела доходів, аби забезпечити обороноздатність країни.

Про це йдеться в листі на ім'я голови держави, який потрапив до рук "Цензора".

Комітет просить врегулювати ситуацію, яка склалася з фінансуванням видатків Міністерства оборони. Ці витрати на підвищення обороноздатності та безпеки передбачені держбюджетом на 2016 рік.

Як повідомляють у документі, станом на 4 травня 2016 року в обороні України є кілька негативних явищ. Зокрема не забезпечено видатків на виконання оборонного держзамовлення на суму 2 200 млн грн. Також не забезпечено витрат на ремонт озброєння і техніки на суму 1 100 млн грн. Крім того, 300 млн бракує на розвиток зв'язку та ремонт військових об'єктів.

"Глибоке занепокоєння викликає також відсутність фінансування окремих програм Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, пов'язаних з виконанням державних цільових програм реформування і розвитку оборонно-промислового комплексу", - йдеться в повідомленні.

Фінансування зазначених видатків передбачалося здійснювати за рахунок надходжень до цільового фонду для забезпечення оборони і безпеки держави. Наповнення зазначеного цільового фонду планувалося за рахунок надходжень від конфіскованих коштів і коштів, отриманих від реалізації майна, конфіскованого за рішенням суду за вчинення корупційного і пов'язаного з корупцією правопорушення.

Як зазначають, станом на 4 травня 2015 року уповноважені державні органи не забезпечили належних надходжень до цільового фонду для забезпечення оборони і безпеки держави. Головною причиною цього автори листа називають, в тому числі, відсутність дієвих законодавчих механізмів конфіскації майна за вчинення корупційного і пов'язаного з корупцією правопорушення.

Комітет просить голову держави дати відповідні доручення терміново підготувати та внести на розгляд Верховної Ради зміни до Закону України "Про Державний бюджет України на 2016 рік", якими будуть визначені альтернативні джерела доходів і забезпечено збільшення фінансування оборонного відомства за рахунок загального фонду Державного бюджету України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram