ГоловнаПолітика

Кабмін схвалив зняття санкцій з Ірану

Рішення має простимулювати економічні контакти між країнами

Кабмін схвалив зняття санкцій з Ірану

Кабінет Міністрів України в п'ятницю, 29 квітня, ухвалив рішення зняти санкції з Ірану.

Було ухвалено дві постанови - перша стосується секторальних санкцій, друга - персональних обмежувальних заходів. Міністр закордонних справ Павло Клімкін зазначив, що реалізація постанови ще вимагає рішень уряду і президента.

Він додав, що таке рішення дасть поштовх для економічних контактів для України. У свою чергу міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів заявив, що активізація торгових зв'язків вже почалася.

"Україна вже зробила перші кроки для відновлення економічного діалогу з Іраном. Зокрема, відбулося п'яте засідання міжурядової українсько-іранської комісії з економіко-торгового співробітництва. Ця комісія виїжджала в Іран 7-8 березня", - розповів він.

За його словами, визначено пріоритетні напрямки для двостороннього співробітництва. Це промисловість; модернізація нафтогазового сектору і залізниці Ірану; поставка продукції металургійної галузі, авіаційної та автомобільної техніки; сільське господарство; транспортні перевезення; наукова сфера.

Нагадаємо, 14 липня 2015 року США, Росія, КНР, Великобританія, Франція, Німеччина та Іран досягли угоди щодо ядерної програми Тегерана.

Згідно з домовленостями, Іран зобов'язався позбутися 98% наявного ядерного палива і скоротити дві третини центрифуг, а також демонтувати ядерний реактор в Араку. В обмін на це з Тегерана знімуть санкції, які можуть повернути, якщо Ісламська Республіка не виконає своїх зобов'язань.

16 січня 2016 року Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) заявило, що Іран виконав умови липневої ядерної угоди, що дозволяє зняти з нього санкції. Відразу після цього з'явилася заява держсекретаря США Джона Керрі, що Америка знімає ядерні санкції з Ірану. Про це також заявила глава дипломатії Євросоюзу Федеріка Могеріні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram