ГоловнаПолітика

"Донбасенерго" не може бути підконтрольною Росії, - Гузь

Нардеп вимагає сплати податків до українського бюджету.

"Донбасенерго" не може бути підконтрольною Росії, - Гузь
Игорь Гузь
Фото: http://www.volynnews.com

Енергогенеруючу компанію «Донбасенерго» не можна продавати російським інвесторам, вона не може залежати від постачання вугілля з Росії чи окупованих росіянами територій - вважає народний депутат фракції «Народний фронт» Ігор Гузь.

Так він прокоментував публікації про можливий продаж "Донбасенерго" мажоритарними акціонерами компанії (які, за інформацією ЗМІ, причетні до «Сім'ї» Віктора Януковича).

«Стратегічні енергетичні активи можуть бути продані тільки з урахуванням національних інтересів України - особливо в умовах збройної агресії Росії. Це стосується і оператора двох українських електростанцій компанії «Донбасенерго», в статутному капіталі якого держава володіє 25% плюс одна акція», - сказав він.

«Народний фронт» вимагає, щоб в разі продажу «Донбасенерго» було жорстко дотримано вимог національної безпеки України в енергетичній сфері. По-перше, жодна російська компанія чи афільована з нею структура не повинна отримати контроль над «Донбасенерго» або її підрозділами. Може йтися лише про українських чи західних інвесторів. По-друге, Слов'янська ТЕС, яка входить до складу «Донбасенерго», повинна позбутися залежності від вугілля антрацитних марок, яке сьогодні може постачатися лише з окупованих росіянами територій Донбасу або зі самої Росії", - зазначив Ігор Гузь.

Для цього, підкреслив він, потенційного нового власника «Донбасенерго» треба зобов'язати провести переоснащення Слов'янської теплової електростанції під інші, доступні в Україні марки вугілля.

"Позиція держави тут повинна бути однозначною: інвестор у разі придбання «Донбасенерго» зобов'язується провести модернізацію і переоснащення Слов'янської ТЕС з антрацитних марок вугілля на інші, більш поширені марки, які можна видобувати на підконтрольних Україні територіях або ж імпортувати з інших країн. Це дасть можливість покінчити з контрабандою вугілля з окупованих територій Донбасу, в результаті якої Україна фактично продовжує дотувати терористів», - пояснив представник «Народного фронту».

Крім того, зазначив він, слід не допустити тіньових розрахунків і фінансування окупованих територій під час потенційної угоди купівлі-продажу «Донбасенерго».

«Донбасенерго» і всі її підрозділи є українськими підприємствами. Тому продавці і покупці цього активу повинні заплатити всі податки в бюджет України. Про жодні «ДНР» - «ЛНР» мова не може йти апріорі. Так, фізично Старобешівська ТЕС "Донбасенерго» перебуває на тимчасово окупованій території, а нинішні кінцеві бенефіціари компанії сидять у Москві. Але окупанти і терористи не повинні отримати від цієї угоди ні копійки», - резюмував Гузь.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram