ГоловнаПолітика

"Народний фронт" вимагає продовжити реформи Яценюка в газовій сфері

Населення в 2005-2015 роках заплатило за газ $10,9 млрд при загальній вартості спожитого ресурсу $64,5 млрд

"Народний фронт" вимагає продовжити реформи Яценюка в газовій сфері
Фото: nfront.org.ua

Уряд Арсенія Яценюка почав ліквідувати махінаторські схеми бюджетних дотацій на газ для населення, і діючий Кабінет Міністрів повинен продовжувати цю реформу.

Про це заявив член бюджетного комітету Верховної Ради, народний депутат фракції "Народний фронт" Олег Медуниця, коментуючи оприлюднені заступником голови правління "Нафтогазу України" Сергієм Коновцем дані про те, що Україна в 2005-2015 роках витратила $53,6 млрд на субсидування газу для населення.

"Ця сума - 53 мільярди доларів - демонструє масштаб махінацій, з яких десятиліттями харчувалися корупціонери і популісти в Україні. Різниця між нібито соціальними тарифами на газ і тепло для населення і реальною собівартістю газу не падала на українців з неба, а виймалася з їх же кишень у вигляді податків і недопідвищених зарплат і пенсій", - зазначив він.

"Ба більше, в цю різницю були також закладені корупційні надприбутки, які виводилися в кишені чиновників. Ідеться, наприклад, про додаткові витрати бюджету і держкомпаній на обслуговування кредитів - звичайно ж, у ручних комерційних банках. Яценюк почав ламати цю багаторічну махінацію своїми реформами в "Нафтогазі", поступовою ліквідацією подвійного тарифу на газ тощо", - додав Медуниця.

Діючий Кабінет Міністрів, вважає він, повинен продовжити реформи Арсенія Яценюка, спрямовані на адресний соціальний захист споживачів і демонополізацію ринку газу.

"Європейські реформи Яценюка передбачають, зокрема, прозорі ринкові механізми для захисту споживачів газу з низькими доходами. По-перше, програма житлових субсидій суттєво розширена, а їх оформлення спрощено - тепер ці субсидії отримують понад 6 мільйонів сімей. Це справедливий адресний соціальний захист малозабезпечених. Замість попереднього азіатського принципу дотування газової ціни для всіх: від пенсіонера до мільйонера з зимовим садом. При цьому ще введено так звану "соціальну норму газу для опалення, яка виділяється на зимовий сезон. Кабмін Яценюка в березні давав доручення розробити механізм перенесення на наступні періоди невикористаних обсягів газу і сум житлових субсидій", - сказав Медуниця.

"По-друге, в законопроектах уряду Яценюка закладені передумови для появи конкуренції на роздрібному ринку газу. Тобто облгаз повинен перетворитися з всесильного монополіста на транспортувальника. А споживач зможе вибирати між постачальниками - власниками газу, які купують його оптом на прозорому ринку", - зазначив він.

По-третє, сказав Медуниця, уряд Яценюка перший, хто почав реальне пільгове кредитування на енергомодернізації житла.

"За програмою "Ощадбанку" виділено понад 80 тисяч "теплих кредитів" на суму понад мільярд гривень. Кабінет міністрів повинен продовжити всі ці реформи. "Народний фронт" простежить, щоб це було зроблено якомога швидше і повніше", - наголосив народний депутат.

Як відомо, за даними заступника голови правління НАК "Нафтогаз України" Сергія Коновця, Україна в 2005-2015 роках витратила $53,6 млрд на субсидування газу для населення. За даними Коновця, населення в 2005-2015 роках заплатило за газ $10,9 млрд при загальній вартості спожитого ресурсу $64,5 млрд. При цьому ще близько $5 млрд становили витрати "Нафтогазу України" на обслуговування кредитів, залучених для оплати газу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram