ГоловнаПолітика

В.о. командувача ВМСУ призначено Воронченка

Генерал-лейтенант проявив себе під час кримських подій

В.о. командувача ВМСУ призначено Воронченка
Виктор Муженко, Игорь Воронченко и Петр Порошенко
Фото: president.gov.ua

Виконувачем обов'язків командувача Військово-морськими силами Збройних сил України став генерал-лейтенант Ігор Воронченко.

"Після консультацій з секретарем Ради національної безпеки і оборони України, міністром оборони і начальником Генерального штабу ЗСУ, я прийняв рішення погодити вашу кандидатуру. Ми даємо певний час для того, щоб ви могли проявити свої найкращі якості", - сказав президент Петро Порошенко на зустрічі з Воронченком, повідомляє прес-служба глави держави.

Порошенко при цьому згадав події дворічної давності, коли генерал Ігор Воронченко проявив мужність і вірність військовій присязі під час незаконної анексії Криму російськими агресорами і робив усе можливе для збереження військової техніки та виведення особового складу своєї частини на материк.

Ігор Воронченко народився 22 серпня 1964 року у смт Бабаї Харківської області. Закінчив Ташкентське танкове училище, служив у Групі радянських військ у Німеччині, потім у Білоруському військовому окрузі.

Після розпаду СРСР склав присягу на вірність народу України. До 2003 року служив у Національній гвардії, командував механізованим полком, який після реорганізації НГУ у Внутрішні війська МВС було передано Збройним силам і розгорнуто у війська берегової оборони ВМСУ. Під час кримських подій обіймав пост заступника командувача флотом з берегової оборони. Фактично Воронченко взяв під контроль всі українські війська в Криму, які залишалися вірними українській присязі, він же готував їх для відбуття на материк. Російські окупанти кілька днів протримали Воронченка в полоні.

Після цього Воронченко був командувачем силами АТО в Луганській області. Остання посада - начальник Головного управління персоналу Генштабу.

Нагадаємо, 15 квітня Порошенко звільнив Сергія Гайдука з посади командувача Військово-морськими силами України, з огляду на позицію волонтерів і громадськості, системні недоліки у виконанні службових обов'язків, а також низький авторитет серед службового складу.

У лютому навколо персони Гайдука виник скандал. Представники волонтерських організацій, які допомагають флоту, звинуватили Гайдука в саботажі реформи ВМСУ за стандартами НАТО. Докладніше про це читайте у статті волонтера Ольги Решетилової "Брюссельський «сюрприз», або Чому командуванню ВМС не подобається реформа, запропонована НАТО".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram