ГоловнаЕкономікаБізнес

Україна відправить членам СОТ повідомлення про підвищення вивізного мита на металобрухт

Необхідні консультації для запобігання можливих заходів у відповідь

Україна відправить членам СОТ повідомлення про підвищення вивізного мита на металобрухт
Виктор Галасюк
Фото: liashko.ua

Голова Комітету ВР з питань промислової політики і підприємництва Віктор Галасюк звернувся з офіційним листом до прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана про проведення повідомлення - офіційного інформування країн-членів СОТ про тимчасове, на 3 роки, підвищення Україною вивізного мита на металобрухт з 10 до 30 євро за тонну.

Галасюк запропонував уряду провести відповідні консультації з країнами-членами СОТ з метою доведення аргументованої позиції України для запобігання можливих заходів у відповідь з боку країн-членів СОТ.

"Ухвалений минулого тижня парламентом Закон №3868 "Про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку з метою першочергового забезпечення потреб оборонної промисловості та відновлення об'єктів інфраструктури" повністю відповідає міжнародним зобов'язанням України в рамках СОТ", - зазначає голова комітету Віктор Галасюк.

Галасюк підкреслює, що Верховна Рада підтримала цей закон, щоб ліквідувати дефіцит металургійної сировини на внутрішньому ринку для першочергового забезпечення потреб оборонної промисловості і створення умов відновлення об'єктів інфраструктури.

Це вже не перша ініціатива, яку Галасюк просуває у парламенті, в порушення міжнародних домовленостей України. Так, минулого року ухвалили закон про заборону експорту лісу-кругляка на 10 років. Це не ринковий підхід, - повідомив редакції один із керівників компанії-експортера металобрухту, який просив не називати його прізвище.

У свою чергу, голова Центру розвитку ринкової економіки CMD Ukraine Юрій Прозоров зазначає: "Ці заходи в повній мірі узгоджуються з положенням статті XXI (b) ГАТТ "Винятки з міркувань безпеки", яка передбачає право держави "на здійснення будь-яких дій, які вона вважає необхідними для захисту суттєвих інтересів своєї безпеки". Держава може самостійно визначати, що є такими інтересами і яким чином їх захищати".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram