ГоловнаПолітика

ПАРЄ закликала Україну ратифікувати Римський статут

Асамблея хоче, щоб військові злочинці не були амністовані.

ПАРЄ закликала Україну ратифікувати Римський статут
Фото: rian.ru

Парламентська асамблея Ради Європи закликала Україну ратифікувати Римський статут Міжнародного кримінального суду.

Про це сказано в резолюції, яку схвалили на сесії в четвер.

"Асамблея закликає українську владу ратифікувати в найкоротші можливі терміни Римський статут, щоб Міжнародний кримінальний суд міг проводити ефективні розслідування конкретних випадків порушень норм міжнародного гуманітарного права під час війни в Україні", - сказано в резолюції. Нагадаємо, Україна відмовилася ратифікувати Римський статут, щоб не опинитися в не рівних з Росією умовах, яка цей документ не затвердила.

Крім того, ПАРЄ закликала Україну законодавчо визначити статус полоненого і визнати тортури серйозним злочином.

"Привести національне законодавство, в тому числі Кримінальний кодекс і Кримінальний процесуальний кодекс, у відповідність до положень міжнародного кримінального права, і, зокрема, внести статус полоненого, і оголосити тортури серйозним злочином", - сказано в резолюції.

Також асамблея закликала Україну розслідувати випадки порушення прав осіб, затриманих спецслужбами, військовослужбовцями та добровольчими батальйонами.

При цьому ПАРЄ рекомендує, щоб Україна не амністувала осіб, причетних до військових злочинів.

"Забезпечити, щоб особи, які вчинили військові злочини, не були амністовані, й упевнитися, що амністію застосовують тільки після належного розслідування і справедливого суду", - сказано в резолюції.

ПАРЄ зазначає, що такі положення повинні міститися в законі "Про запобігання переслідуванню і покаранню учасників подій на території Донецької і Луганської областей".

Нагадаємо, в цій самій резолюції ПАРЄ закликала країни Ради Європи ввести санкції проти осіб, причетних до порушення прав засудженої в Росії українки Надії Савченко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram